Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vieţile Sfinţilor pentru copii: Sfânta Zlata din Bulgaria
Sfânta Zlata s-a născut în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în satul Slatena, situat între graniţa dintre Bulgaria şi Serbia, când Bulgaria era sub stăpânire turcă. Încă din tinereţe, Zlata a arătat un caracter puternic şi o mare credinţă în Mântuitorul Iisus Hristos. Frumuseţea neasemuită a fetei i-a adus însă mari încercări şi suferinţe.
Într-o zi, pe când Zlata mergea în pădure să adune lemne, un turc, îndrăgostindu-se de frumuseţea ei, a răpit-o şi a dus-o la casa lui.
- Eu mă voi căsători cu tine, i-a spus turcul, dacă tu accepţi să renunţi la Hristos al tău şi să te converteşti la islam. Dacă nu vei face acest lucru, atunci chinuri mari vei cunoaşte.
- Nu voi renunţa nicicând la Hristos, i-a spus Zlata turcului. Eu cred în Dumnezeu Tatăl şi în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi doar Lor mă voi închina, şi nu lui Allah al tău.
Turcul însă a încercat şase luni de zile s-o convingă pe Zlata să renunţe la credinţa ei. Văzând rezistenţa fetei, a adus două turcoaice care i-au promis bogăţii numeroase:
- Uite, i-au spus turcoaicele Zlatei, vei avea o viaţă frumoasă, lipsită de grijă, cu multe veşminte scumpe, bijuterii. Stăpânul nostru te va trata ca pe o prinţesă şi nu va mai trebui să munceşti aşa cum făceai în familia ta.
Însă pe Zlata nu o impresionau bogăţiile lumii pământeşti.
- Bogăţia adevărată este sus în ceruri, la Dumnezeu, spunea ea.
Văzând că nu reuşeşte nici aşa, turcul le-a ordonat părinţilor fetei şi celor trei surori ale sale să o convingă să se convertească la islam.
- Dacă nu o veţi convinge voi să renunţe la Hristos al ei şi să accepte legea islamului, a spus turcul, atunci chinurile pe care mintea omenească nu şi le închipuie le veţi cunoaşte şi voi şi ea.
Cuprinsă de frică şi ameninţată, familia Zlatei a încercat s-o convinsă să accepte islamul pentru a-i salva.
- Dumnezeu este bun şi milostivi, i-au spus părinţii ei, şi îţi va ierta acest păcat.
- Noi suntem surorile tale şi tocmai pentru că ne iubeşti vei face acest lucru pentru noi, o implorau surorile ei.
- Dacă voi îmi cereţi mie aşa ceva, a spus Zlata hotărâtă, atunci nu mai sunteţi familia mea. Tatăl meu este Iisus Hristos, iar mama mea este Fecioara Maria, iar fraţii şi surorile mele sunt toţi martirii creştinii care şi-au dat sufletul Domnului, apărând credinţa creştină.
Turcul şi-a dat seama că fata nu va renunţa niciodată la creştinism şi a poruncit să fie torturată.
Cu ajutorul rugăciunilor, Zlata a îndurat toate chinurile la care era supusă. Aflând de călugărul Timotei, stareţul Mănăstirii Stavronikita din Sfântul Munte Athos, care tocmai sosise în sat, Zlata a trimis un creştin să-l roage pe călugăr să nu o uite în rugăciunile sale. Trei luni de zile Sfânta a rezistat torturilor la care era supusă. Apoi, turcii au chinuit-o şi mai tare, smulgându-i fâşii de piele de pe trup. După mai multe zile de tortură, turcii au spânzurat-o şi i-au tăiat trupul în bucăţi.
Moaştele Sfintei Zlata se află în Biserica „Sfinţii fraţi martiri Chiril şi Metodie“ din Sofia.
Sfânta Zlata a primit cununa mucenicei pe data de 18 octombrie.
Ce înseamnă numele Zlata?
Numele Zlata provine din cuvântul slav „zlato“ care înseamnă „aur“.