Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vieţile Sfinţilor pentru copii: Sfântul Hermes
Sfântul Hermes s-a născut în Grecia şi a pătimit pentru Hristos la Roma, în anul 120, când a trecut în rândul sfinţilor. Sfântul Hermes a pătimit împreună cu cei de o credinţă creştină, în Roma fiind ucis la ordinul împăratului Aurelian. Pentru că Dumnezeu l-a învrednicit cu darul tămăduirii, Sfântul a făcut numeroase minuni în timpul vieţii sale, ajutând la pregătirea duhovnicească prin post şi multe rugăciuni a celor ce doreau să se boteze prin lepădarea de duhurile rele. Nefiindu-i frică de asprele pedepse aplicate în acea vreme creştinilor, Sfântul Hermes îi tămăduia pe cei ce doreau să-L primească în sufletele lor pe Iisus Hristos. Pentru că a slujit Sfânta Biserică cu multă râvnă şi credinţă nemăsurată, Hermes va cunoaşte sfârşitul mucenicesc prin tăierea capului.
Sfântul Hermes este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 31 decembrie. Sfântul Hermes este considerat protectorul oraşului Acquapendente din Lazio, Italia, iar numele său este invocat pentru tratarea celor suferinzi de afecţiuni mintale.
Ce înseamnă numele Hermes?
Numele „Hermes“ vine din limba greacă şi s-ar traduce prin „turn, piatră de hotar“. În mitologia greacă, Hermes era protectorul călătorilor, al scriitorilor, al atleţilor, al comercianţilor şi al oratorilor.