Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vieţile Sfinţilor pentru copii: Sfinţii Mucenici Eulampius şi Eulampia
Eulampius şi Eulampia erau fraţi şi locuiau, la începutul secolului al IV-lea, în Nicomedia. Pentru că s-a împotrivit decretului emis de împăratul roman Maximian prin care toţi creştinii erau condamnaţi la moarte, Eulampius a fost adus în faţa împăratului.
- Renunţă la credinţa ta şi vei trăi!, i-a spus împăratul lui Eulampius.
- Nu voi renunţa niciodată la Domnul Dumnezeul meu!, a răspuns Eulampius hotărât.
Atunci, împăratul a poruncit să fie legat cu lanţuri de fier şi bătut. Dar, în timpul chinurilor, Eulampius le-a spus soldaţilor care-l băteau:
- Doresc să mă duceţi la templul zeului Marte!
Împăratul şi toţi cei prezenţi erau încântaţi să audă acestea, gândindu-se că Eulampius va renunţa la credinţa creştină.
Dar, în templul lui Marte, Eulampius s-a aspropiat de statuia zeului şi a strigat:
- În numele Mântuitorului Iisus Hristos, îţi poruncesc să ieşi şi să cazi jos sfărâmat în bucăţi.
Imediat, duhul necurat a ieşit din statuie şi a căzut jos zdrobit de credinţa lui Eulampius. Atunci, cei prezenţi au exclamat uimiţi:
- Dumnezeul creştinilor este Singurul Dumnezeu. Lui să ne închinăm!
În timp ce Eulampius a fost luat de soldaţi şi dus în camera de tortură, sora lui, Eulampia, a venit înaintea judecătorilor şi le-a spus:
- Şi eu sunt creştină şi cred în Dumnezeu Tatăl, în Fiul Său şi în Sfântul Duh.
Judecătorii s-au uitat la ea cu uimire, însă Sfânta şi-a adus aminte de vorbele fratelui său: „Soră, să nu îţi fie teamă, pentru că cei ce-ţi ucid trupul nu-ţi pot ucide şi sufletul“.
Apoi, Eulampia a fost luată şi ea de soldaţi şi chinuită. Cei doi fraţi şi-au găsit sfârşitul mucenicesc fiind tăiaţi de sabie.
Sfinţii Mucenici Eulampius şi Eulampia sunt sărbătoriţi în calendarul ortodox pe data de 10 octombrie.
Ce înseamnă numele Eulampius şi Eulampia?
Numele Eulampis şi Eulampia derivă din limba greacă şi înseamnă „strălucitor“.