Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vieţile sfinţilor: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Dragii mei, în săptămâna ce urmează, pe 29 iunie, îi sărbătorim pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Astăzi aş vrea să vă spun câteva cuvinte despre fiecare dintre ei, urmând ca în numerele viitoare ale ziarului să vă povestesc fapte minunate din viaţa lor. M-aş bucura dacă aţi citi şi voi despre ei în cartea Faptele Sfinţilor Apostoli şi mi-aţi trimite povestirile voastre.
Sfântul Apostol Petru era un pescar din Betsaida, localitate de lângă Marea Galileii. Cei doi fraţi pescari Andrei şi Simon Petru sunt primii ucenici pe care Hristos i-a chemat, iar Sfântul Apostol Petru este cel mai bătrân dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. În anul 67, la ordinul împăratului roman păgân Nero, Sfântul Petru a fost răstignit cu capul în jos, pe locul unde se află astăzi Catedrala Sfântul Petru din Vatican, Roma. El a dorit această răstignire cu capul în jos pentru a nu semăna Celui Care de voie S-a răstignit pe Cruce. Sfântul Apostol Pavel a fost un bărbat deosebit de învăţat şi a ajuns unul dintre cei mai înfocaţi persecutori ai creştinismului. Până la întâlnirea cu Hristos, el se numea Saul. După convertirea la credinţa cea dreaptă, Sfântul Pavel a devenit unul din cei mai mari propovăduitori ai Evangheliei. Tot în Roma şi la aceeaşi dată cu Sfântul Petru (29 iunie) a fost martirizat şi Sfântul Apostol Pavel. Însă acestuia i s-a tăiat capul. I-a fost dată această moarte (considerată mai demnă decât altele) deoarece era şi cetăţean roman.