Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Monitorul de Suceava scrie despre miile de pelerini prezenţi la Mănăstirea Putna pentru sărbătoarea hramului aşezământului monahal, dar şi pentru evenimentele care marchează cei 150 de ani de la „Serbarea de la Putna” din 1871. Majoritatea celor prezenţi au purtat costume populare, un număr mare dintre ei având şi steagul tricolor în mână, în special din rândul membrilor Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Suceveni. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, în cuvântul de învăţătură Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române amintind de istoria sărbătorii şi subliniind importanţa relaţiei personale dintre Maica Domnului şi Fiul ei în Ortodoxie. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit mai multe distincţii de vrednicie clericilor şi laicilor care s-au implicat în organizarea manifestărilor legate de aniversarea a 150 de ani de la serbarea şi congresul tinerilor de la Putna din 1871. Totodată, Patriarhul României a oferit Mănăstirii Putna un set de sfinte vase realizate din argint masiv, lucrate cu filigran aurit, un kilogram de tămâie naturală din Oman şi mai multe cărţi apărute la Editurile Patriarhiei, iar credincioşilor şi pelerinilor prezenţi, iconiţe care reproduc icoana Adormirii Maicii Domnului donată de părinţii iconari de la Mănăstirea Putna Catedralei Mântuirii Neamului. Cu aceeaşi ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit candela aniversară a Serbării de la Putna, oferită mănăstirii de studenți români din țară și din străinătate, cu o înălțime de 40 cm şi care amintește de urna comemorativă dăruită de poetul Mihai Eminescu și colegii săi de generație în anul 1871, care conținea în mod simbolic pământ din toate provinciile românești aflate la vremea respectivă sub ocupația a trei imperii diferite.
Digi24, Ziua de Cluj, G4Media şi altele relatează faptul că anul acesta peste 10.000 de persoane au participat la pelerinajul tradiţional organizat cu ocazia sărbătorii hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, judeţul Cluj. Încă din ajun, pelerinii au poposit în curtea mănăstirii, pregătiţi pentru a participa la programul liturgic al sărbătorii, care a inclus procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi slujba Privegherii. Anul acesta, spre deosebire de 2020, nu s-au mai impus restricţii de ordin sanitar sau al numărului de persoane. Astfel, pelerinii nu au fost obligaţi să poarte masca de protecţie sanitară. Cu toate acestea, autorităţile au recomandat păstrarea unei distanţe între participanţi şi folosirea măştii de protecţie. Totodată, autorităţile judeţene au amplasat la intrarea în satul Nicula un centru mobil de vaccinare anti-COVID.