Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Știri pe surse consemnează că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, au sfințit duminică Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mercurie” și „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Titan al Capitalei. Cu această ocazie, preotul paroh Paul Lepădatu, care este și principalul ctitor al lăcașului de cult, a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. „Este o biserică făcută prin jertfa unei familii preoțești. Este un simbol al slujirii preoțești jertfelnice și darnice”, a spus Patriarhul României.
Adevărul de Hunedoara semnalează că turnul rămas din cea mai veche biserică a românilor se află în pericol: „Autorităţile nu au dat atenţia cuvenită unuia dintre cele mai importante monumente istorice din Deva, turnul celei mai vechi biserici a românilor, iar monumentul istoric a ajuns în pericol de distrugere”. Turnul „veghează, aproape ruinat, deasupra cimitirului de pe strada Călugăreni. Biserica în compunerea căreia se afla datează de la mijlocul secolului al XVII-lea și a fost demolată parţial la sfârşitul secolului al XIX-lea. Doar turnul a rămas intact, timp de peste un secol, însă, în prezent, acoperişul său de şindrilă este distrus, iar structura de rezistenţă îi este afectată. (...) În 2015, administraţia locală a preluat custodia monumentului istoric pentru a-l restaura şi consolida. Lucrările nu au mai început, iar monumentul a continuat să se degradeze. Duminică, primarul Florin Oancea a declarat că turnul a fost predat înapoi Episcopiei Devei şi Hunedoarei, care s-a angajat să realizeze lucrările de restaurare şi consolidare a monumentului istoric”.
Digi24 relatează povestea unei biserici „călătoare”, veche de sute de ani, strămutată de două ori şi „salvată cu ajutorul banilor europeni”. Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Slobozia, judeţul Ialomiţa, are o vechime de aproape trei secole, iar la restaurarea ei s-a folosit un procedeu nou - tehnica biocidării cu dioxid de carbon - utilizat în premieră în România. Lăcașul de cult, în care vin de trei secole oameni să se roage, are „o poveste aparte”. Este din lemn şi realizat „cu o tehnică specială de îmbinare, aproape că nu are cuie. Cu toate acestea, a fost strămutat de două ori”. Biserica a fost ctitorită de boierul Răducan Târcă, familia sa şi moşnenii din sat în 1737. Lespedea de piatră din pridvorul bisericii, datând de la 1737, este cea mai veche inscripţie funerară de pe teritoriul actualului judeţ Ialomiţa.