Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Adevărul de Constanţa consemnează că IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a primit Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene pentru activitatea pastorală excepţională, contribuţia adusă la cultivarea respectului pentru simbolurile naţionale şi sprijinul acordat Forţelor Aeriene Române. Distincţia a fost acordată la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia după ceremonia religioasă oficiată cu ocazia sărbătoririi a 105 ani de artilerie şi rachete antiaeriene. La 19 septembrie 2021 s-au împlinit 105 de ani de la prima victorie antiaeriană, materializată prin doborârea unui avion inamic, care a avut loc în timpul luptelor de la Flămânda şi, totodată, de la înfiinţarea armei Rachete şi Artilerie Antiaeriană - armă de bază în arhitectura de astăzi a Forţelor Aeriene Române.
Ştiri pe surse relatează că PS Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul s-a aflat săptămâna trecută în Maramureș pentru mai multe evenimente ale comunității ucrainene. Unul dintre acestea a fost hirotonirea noului preot paroh din Rona de Sus. Marți, 21 septembrie, biserica ucraineană din Rona de Sus și-a serbat hramul - Nașterea Maicii Domnului, după calendarul neîndreptat. Cu această ocazie, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie, slujbă în cadrul căreia a avut loc hirotonia noului paroh, preotul Gheorghe (Yuri) Cinar. La eveniment au fost prezenți Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) și deputat în Parlamentul României, și Miroslav Petrețchi, președintele UUR Maramureș. Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceştia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană. În prezent, vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).
Nova TV anunţă că, la inițiativa preotului Flaviu Fleșer, comunitatea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfinții Mărturisitori Transilvăneni” din Cimitirul Ortodox Mediaș a derulat și anul acesta o campanie prin intermediul căreia au fost strânse 120 de ghiozdane complet echipate. Acestea au fost donate apoi unor elevi cu situație materială dificilă din comuna Moșna, dar și de la trei unități de învățământ din municipiul Mediaș.