Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Marea familie duhovnicească de la Bălăceanca
„Copiii sunt ca și cimentul proaspăt. Orice cade pe ei îi marchează”, spunea cunoscutul psiholog american Haim Ginott. Zilnic, constituim depozite „în băncile” lor de memorie, iar ei nu-și vor aminti ce încercăm să-i învățăm, ci numai ceea ce suntem. Dacă efortul nostru capătă chipul prin care se poate intra în lumina lui Hristos, atunci copiii sunt împliniți, deoarece în acest chip se reflectă iubirea Mântuitorului. Într-un astfel de duh așezăm și lucrarea cu tinerii a preoţilor Constantin Iordăchescu și Florin Cristian Troi, de la Parohia Bălăceanca, Protopopiatul Ilfov Sud, Arhiepiscopia Bucureștilor. Prin ceea ce fac aceștia, devin un fel de apostoli ai lui Hristos, care coboară în mijlocul copiilor, oferindu-le dragoste, încurajare și încredere în Mântuitorul.
Trăim într-un timp prea grăbit, egoist și rătăcit de sacru, al cărui chip îmbracă, atât de des, din păcate, masca hidoasă a răcelii, manipulării și indiferenței față de aproapele. Nu ne mai înmoaie sufletele nici suferința aproapelui, nici sărăcia lui, nici neputința de a se ridica din ele și nu ne mai impresionează deloc durerea lui. Trecem indiferenți prin viață, ca pe coridoarele unui spital de alienați, reci și apatici, „programați” să supraviețuim de unii singuri. În capătul acestui gol existențial se așază însă Biserica, încercând să ne încălzească chipul zbârcit de îngheț, să ni-l umanizeze, pentru a se reflecta în el iubirea lui Hristos.
Atelier de pictură
Am vizitat recent Parohia Bălăceanca, din comuna Cernica, județul Ilfov, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfânta Sofia”, și am descoperit aici grija deosebită a preoților slujitori pentru copiii parohiei, pentru educația lor, conștienți fiind că nu bagajul de cunoștințe pe care li-l pot oferi va fi însușit, ci lumina chipurilor care îl dăruiește. Părintele paroh Constantin Iordăchescu slujește aici de numai un an.
Parohia are aproximativ 800 de familii, formate mai ales din persoane de vârstă mijlocie, dar și din copii. „Ceea ce m-a surprins în acest sat este faptul că avem și bătrâni trecuți de vârsta de 90 de ani. Oameni care au dus-o foarte greu pe vremea colectivului, care au mâncat foarte puțin și prost, trăind într-un fel de post ascetic. Acest mod de viață le-a îmbrăcat însă sufletele și chipurile într-o smerenie aparte, care le conferă măreție și respect”, ne mărturisește părintele Iordăchescu.
În parohie, de mai multă vreme, se desfășoară acțiuni cu tinerii. „Eu am preluat de la fostul paroh o activitate foarte frumoasă. Este vorba despre un atelier de pictură, în care copiii învață să realizeze icoane bizantine pe lemn. La sfârșitul lui august 2017, am organizat „Școala de vară”, timp de o săptămână, la care au participat în jur de 40 de copii. Am invitat profesori de la Colegiul Național «Mihai Viteazul», din Capitală, și de la Universitatea Politehnică București, care i-au pregătit pe diferite teme. Între Biserică, școală și grădinița din comunitate există un parteneriat, în cadrul căruia colaborăm foarte bine. De altfel, profesorii și educatorii vin cu copiii la biserică pentru a se spovedi și împărtăși.
Această școală de vară a fost organizată cu scopul de a-i motiva pe elevi să aprofundeze materiile pe care le învață, și nu numai, într-un mod interactiv. Am dorit să le stârnim curiozitatea pentru ca acasă ei înșiși să caute informații, să citească mai mult, să se documenteze, să descopere, și cu ajutorul nostru și al profesorilor colaboratori, lucruri interesante, fundamentale pentru viață, despre care nu îi învață școala. Pe de altă parte, am căutat să-i atragem către Biserică, către rugăciune, către participarea la sfintele slujbe. Am încercat astfel să-i conștientizăm și să le descoperim care este valoarea Sfintei Liturghii, a spovedaniei, a cuminecării”, ne mai spune părintele paroh.
Școala de vară
Și anul acesta va fi organizată „Școala de vară”, la care se estimează că vor paricipa cel puțin la fel de mulți copii ca anul trecut. Cu ajutorul familiei Cristina și Cristian Olaru, părintele Iordăchescu a reușit să înființeze și un cor al parohiei, alcătuit din peste 25 de copii, care a susținut concerte la Târgul de carte „Gaudeamus” și la un târg caritabil organizat de Asociația „Sfântul Tadeu”, de pe lângă Biserica „Sfântul Dumitru”-Poștă din București.
De asemenea, „susținem concerte de colinde în biserica noastră, dar și la Biserica «Sfântul Antonie»-Ozana din Capitală. În luna martie, am organizat un atelier de confecționat mărțișoare, la care au participat în jur de 30 de copii și părinți, apoi, de Ziua mamei, au fost realizate buchete de flori, care au fost oferite doamnelor în biserică. Totodată, am inițiat împreună cu părintele Troi, colegul meu coslujitor, proiectul «Suflet de român», în cadrul căruia am prezentat planșe cu istoricul principalelor instituții din comunitate - școala, biserica, Spitalul «Eftimie Diamandescu», precum și documente vechi referitoare la istoria satului. În seara praznicului Înălțării, am rânduit un spectacol cu cântece patriotice și folclorice, la care au participat copii de la cele trei școli din comună, corul «Cristal» al parohiei noastre și cântărețele de muzică populară Felicia Oblesniuc, din Bucovina, și Rodica Crețu, din Bălăceanca. Cu acest prilej, copiii au primit cadouri, constând în cărți, dicționare etc., din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Primăriei Cernica și a noastră. Aceste activități scot în evidență importanța și valoarea pe care o capătă relația strânsă a copiilor cu Biserica și cât de mult contează ea pentru întreaga comunitate.
„Un fel de apostoli ai lui Hristos”
„Când organizăm asemenea acțiuni, ne gândim la faptul că tinerii sunt viitorul nostru, ca părinți, dar și ca parohie. Biserica îi marchează, în sens pozitiv, pentru toată viața. Înțelegem lucrul acesta din modul lor de a se comporta față de noi. Vedem cu câtă dragoste ne îmbrățișează și ne gândim la Mântuitorul, la relația Lui cu copiii și la dragostea cu care ei Îl îmbrățișau. Devenim astfel și noi, prin ceea ce facem, un fel de apostoli ai lui Hristos, care coboară în mijlocul copiilor și le oferă dragoste, încurajare și încredere în Mântuitorul”, ne mai spune părintele paroh.
La rându-i, părintele coslujitor Florin Cristian Troi, care slujește la Bălăceanca de aproximativ șase luni, ne-a mărturisit că, deși emoționat la început, văzând primirea făcută de enoriași, dragostea și deschiderea lor, „am ajuns să mă simt ca în sânul unei mari familii duhovnicești, ceea ce este în fapt parohia. A educa prin Biserică pe acești tineri înseamnă a le insufla valorile Ortodoxiei, dragostea față de Biserica noastră străbună, față de țară și de valorile naționale, care de prea multe ori sunt ignorate și denigrate, fără nici un fel de justificare”, ne-a mărturisit sfinția sa.
Iată cum într-o parohie de țară slujirea preoților se așază, cu responsabilitate și har, în chipul prin care se poate intra în lumina lui Hristos, chip în care se reflectă din plin iubirea Lui.