În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Pictura Catedralei „Sfântul Spiridon”-Nou a fost resfinţită
În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, sâmbătă, 12 decembrie 2015, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a resfinţit pictura restaurată a Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou din Bucureşti, Paraclis Patriarhal. Împreună cu Întâistătătorul Bisericii noastre s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a oficiat Sfânta Liturghie înainte de slujba de sfinţire.
În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a precizat că restaurarea picturii unei biserici are, pe lângă partea estetică, şi o semnificaţie spirituală. „Cu timpul, praful, fumul şi zgura urâţesc pictura, o întunecă şi chiar o degradează. De aceea, este necesar ca, din când în când, bisericile să fie consolidate, restaurate în partea de arhitectură, dar şi restaurate în ceea ce priveşte pictura şi mobilierul bisericesc. Restaurarea, deci, este o necesitate artistică, dar dincolo de această necesitate artistică este şi o icoană, o imagine, o metaforă, un simbol, este o lucrare simbolică, pentru că după cum se înnoieşte o biserică prin restaurare, tot aşa şi noi, în viaţa duhovnicească, din când în când, trebuie să înnoim chipul lui Dumnezeu în noi. Prin zgura păcatului, prin fumul înfumurărilor patimilor şi prin praful înşelăciunilor lumeşti adesea urâţim chipul lui Hristos de la Botez şi avem nevoie de curăţirea lui, de restaurarea şi de înfrumuseţarea lui. Aceasta se face prin pocăinţă, prin începutul bun, prin înduhovnicire şi prin toată lucrarea faptelor bune”, a spus Părintele Patriarh.
Preafericirea Sa a explicat apoi că în Biserica Ortodoxă pictura nu este în primul rând o artă frumoasă, o podoabă estetică, ci aceasta este o mărturisire a credinţei în întruparea Fiului Cel veşnic al lui Dumnezeu. „Acolo unde este mărturisit Dumnezeu întrupat, singurul lucru nou sub soare, Dumnezeu Omul, Dumnezeu Copilul, este obligatorie icoana! Icoana nu este o simplă podoabă estetică, ci este o mărturisire în imagini a credinţei că Iisus Hristos S-a întrupat. În Vechiul Testament, interzicerea de a face chipuri era una pedagogică şi temporară, deşi a fost şi acolo o excepţie, şi anume, la capetele Chivotului Legii se aflau doi îngeri, care, într-un fel, păzeau ceea ce se afla în Chivot. Ce se afla în Chivot? Se aflau trei realităţi: Tablele Legii, toiagul lui Aaron, care peste noapte a înverzit, şi mana din pustie. Ce avem noi pe Sfânta Masă din Sfântul Altar? Tot trei realităţi, care au fost preînchipuite în Vechiul Testament, şi anume: în locul Tablelor Legii este Sfânta Evanghelie, în locul toiagului lui Aaron este Crucea de viaţă dătătoare, iar în locul manei, care a căzut din cer ca hrană pentru poporul evreu, avem Sfânta Euharistie, ca hrană a pelerinului care merge spre Împărăţia cerurilor”, a arătat Patriarhul României.
„Ce spune Evanghelia în cuvinte spune icoana în imagini”
În continuare, Preafericirea Sa a precizat că cei doi îngeri care străjuiau Chivotul erau două figuri profetice, deoarece ei preînchipuiau taina Învierii lui Hristos. „Cei doi îngeri de la mormântul Domnului erau deja preînchipuiţi prin cei doi îngeri care păzeau Chivotul Legii vechi. Iată cum, profetic, aceste simboluri liturgice erau o cuvântare fără cuvinte, un mesaj non-verbal (...). Icoana are acelaşi conţinut ca şi Evanghelia. Ce spune Evanghelia în cuvinte spune icoana în imagini. Prin aceasta înţelegem de ce Mântuitorul Iisus Hristos este numit în Noul Testament Cuvântul lui Dumnezeu şi Chipul sau Icoana lui Dumnezeu”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
Patriarhul României a mai arătat care sunt principalele rosturi ale picturii sfintelor icoane. „Patru rosturi sunt principale: mărturisirea credinţei, chemarea la rugăciune şi comuniune, învăţarea din viaţa sfinţilor a trăirii în Hristos şi cererea către ei ca să se roage pentru noi. De abia în al 5-lea rând pictura este o podoabă estetică, o frumuseţe, şi această frumuseţe nu este făcută doar pentru a fi admirată în sine, ci este făcută cu scopul de a ne trimite la o frumuseţe cerească nevăzută, dar reală, la slava Împărăţiei Preasfintei Treimi”, a explicat Părintele Patriarh. La final, Preafericirea Sa a dăruit pentru sfântul locaș mai multe cărți cu conținut religios apărute recent la Editurile Patriarhiei Române.
De asemenea, Patriarhul României a oferit ordine şi diplome omagiale persoanelor care s-au implicat la consolidarea şi restaurarea Catedralei „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal. Ordinul „Sfântul Apostol Andrei” pentru clerici a fost oferit arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal. Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru clerici a fost oferit: pr. Ionuţ Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; arhim. Dumitru Irimia, eclesiarhul Catedralei „Sfântul Spiridon”-Nou din Bucureşti, şi pr. Remus Silviu Marian, consilier patriarhal. Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” cu medalie a fost oferită pr. Teodor Gradinaciuc. Ordinul „Sfântul Apostol Andrei” pentru mireni a fost oferit domnului Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte. Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru mireni a fost oferit: domnului Florinel Frunză, director în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, şi domnului Cezar Păvălaşcu, şef serviciu în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” a fost oferit: domnului Andrei Ungar, director cabinet Secretariatul de Stat pentru Culte; domnului Aurel Drăguş, consilier patriarhal, şi familiei Liviu, Mihaela şi Rareş Cojoc. Ordinul „Maria Brâncoveanu” a fost oferit doamnei Gabriela Militaru şi doamnei Elena Checiu. Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” cu medalie a fost oferită doamnei Rodica Nimara, director economic la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a Municipiului București; familiei de pictori Gabriela şi Alexandru Ştefăniţă; doamnei Luminiţa Tache; domnului Cosmin Bănuţă, director COMDAV SRL, şi domnului Costică Moroiu.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru preot pe diac. Gabriel Viorel Ştefan, pe seama Parohiei Căciulaţi, Protopopiatul Ilfov Nord.