Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
„Sfântul Ilie, om al rugăciunii şi apărător al credinţei adevărate”
Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală şi-a sărbătorit ieri, 20 iulie 2017, cel de-al doilea hram, pe Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în acest sfânt locaş de rugăciune de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori. Sfânta Liturghie a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de înfrumuseţare şi reînnoire, ce s-au realizat la acest paraclis.
Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat în cuvântul de învăţătură faptul că Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul nu este un profet important pentru că a scris mult, ci pentru faptele sale minunate. „Multe din faptele sale erau prefigurări ale venirii lui Hristos. Acest mare proroc se bucură de cinstire nu numai în creştinism, ci şi în iudaism şi chiar în islam. Sfântul Proroc Ilie a trăit în secolul al 9-lea î.Hr., în timpul regelui Ahab din Samaria. Era fiul preotului Sovah din Tesba sau Tesva, de aceea se numeşte şi Tesviteanul. Încă din pruncie acest om a fost chemat de Dumnezeu, de aceea, putem spune că dacă rezumăm viaţa şi faptele lui, avem patru mari calităţi pe care trebuie să le scoatem în evidenţă: om al rugăciunii şi al înfrânării, apărător al credinţei adevărate împotriva rătăcirilor idoleşti, ajutător milostiv al săracilor şi pedepsitor al celor care săvârşesc nedreptăţi”, a subliniat Preafericirea Sa.
Părintele Patriarh Daniel a precizat că Sfântul Ilie, prin viaţa sa petrecută în rugăciune şi înfrânare sau asceză, a prefigurat monahismul, încă din Vechiul Testament. De asemenea, Patriarhul României a subliniat că pâinea şi carnea, aduse de corb în pustie Sfântului Ilie, sunt o prefigurare a prescurii care se preface, în cadrul Sfintei Liturghii, în Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat că, potrivit Tradiţiei Bisericii noastre, la sfârşitul veacurilor, când va veni Antihrist, Enoh şi Ilie (care nu au cunoscut moartea) vor apărea pe pământ şi se vor lupta cu el, dar Antihrist îi va ucide. „Atunci va veni Iisus, Dreptul Judecător, şi îi va învia pe ei şi îl va birui pe Antihrist. De aceea, în Acatistul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul se spune: Bucură-te, Sfinte Ilie, mărite proroc şi înaintemergător al celei de A Doua Veniri a lui Hristos. În Noul Testament, el îi reprezintă pe proroci pe Muntele Taborului. Pe acest munte, la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos înaintea ucenicilor Săi, Petru, Iacov şi Ioan, apar deodată, vorbind în slavă, faţă către faţă, Moise şi Ilie. De ce? Pentru că şi Moise, care reprezenta Legea, şi Ilie, care îi reprezenta pe toţi profeţii laolaltă, au dorit să vadă faţa lui Dumnezeu, dar nu au văzut-o. Moise a văzut doar spatele şi mâna dreaptă, adică urmele lui Dumnezeu în creaţie şi lucrarea Lui în istorie, şi Ilie nu a văzut faţa lui Dumnezeu, ci a simţit o adiere de vânt, ca un zefir în care era prezent Dumnezeu, dar nu a văzut faţa Sa. Iată că la Schimbarea la Faţă, şi Moise, care dorea să vadă faţa lui Dumnezeu pe Sinai, şi Ilie, care dorea să vadă faţa lui Dumnezeu pe Horeb, o văd acum, pe Tabor, pentru că între timp Dumnezeu-Fiul a luat chip de om. Şi aşa se va arăta în veşnicie Fiul lui Dumnezeu, prin faţa Lui umană, preaslăvită, transfigurată. Această taină mare ne arată că Legea şi prorocii au fost călăuză către Hristos”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.
La final, Preafericirea Sa a explicat că paraclisul aflat la ultimul etaj al turnului de pe latura de nord-vest a Reședinței Patriarhale îi are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul (serbat la 30 septembrie), deoarece această dată a fost ziua întronizării sale ca patriarh în anul 2007, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, în amintirea vrednicului de pomenire Patriarh Miron pe care îl chema din botez Ilie sau Elie, şi pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, deoarece paraclisul este situat într-un loc retras, aidoma peşterii Sfântului Cuvios Daniil. Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” a fost amenajat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Patriarhului României, în anul 2008.
Din soborul de slujitori au făcut parte arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, arhim. Andrei Anghel, secretar patriarhal, şi protos. Lucian Bujor, inspector eparhial. Deoarece la botez, Părintele Patriarh Daniel a primit numele Dan Ilie, slujitorii de la Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” şi de la Catedrala Patriarhală i-au oferit Preafericirii Sale câte un buchet de flori.