Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
„Dumnezeu celor smeriţi le dă har”
În fiecare an, la final de octombrie paşii noştri se îndreaptă spre Catedrala Patriarhală, unde mergem să-l cinstim pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Mii de pelerini vin la Patriarhie pentru a se întâlni cu un sfânt al smereniei care aduce mult folos celor care-i cer ajutorul. Prin el vedem cum se împlineşte cuvântul Sfântului Apostol Petru: „Îmbrăcaţi-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har” (I Petru 5, 5).
Din smerenia Cuviosului Dimitrie învăţăm fiecare dintre noi şi ne umplem de har când ne întâlnim cu el pe Colina Bucuriei. Aici vedem cum un om smerit care a trăit în vremea împăraţilor româno-bulgari a fost înălţat de Dumnezeu la culmea sfinţeniei, iar prin sfintele sale moaşte aduce multă alinare celor aflaţi în necazuri şi nevoi.
Tocmai acest om smerit a fost ales de Dumnezeu să fie un sfeşnic de lumină pentru noi, cei care trăim în aceste vremuri pline de obsesia eului şi mai ales marcate de mândrie şi orgoliu nemăsurat.
El, care toată viaţa şi-a petrecut-o în urmarea lui Hristos plin de smerenie şi aproape necunoscut de nimeni, după mutarea sa la viaţa veşnică în calitatea sa de „prieten şi casnic” al lui Dumnezeu a fost făcut cunoscut tuturor, prin pronia divină, ca făcător de minuni, „doctor iscusit al bolnavilor”, „izbăvitor al celor ce sunt în primejdii” şi grabnic ajutător al creştinilor ce-i cer ajutorul.
Toţi cei care în aceste zile sunt pelerini pe Dealul Patriarhiei pentru a cere ajutorul Cuviosului Dimitrie vor să se umple de harul pe care l-a primit sfântul datorită smereniei sale. La el vin cu smerenie şi nădejde de izbăvire din necazuri şi nevoi toţi cei care vor să se întâlnească cu cel care este „om ceresc” pentru că a trăit pe pământ ca un „înger pământesc”.
Din smerenia lui învăţăm cu toţii, cei care-L mărturisim pe Hristos ca Domn şi Dumnezeu şi dorim să urmăm exemplul de viaţă creştină al Cuviosului Dimitrie, pentru că el „prin smerenie cele înalte a dobândit” din Împărăţia lui Dumnezeu, iar prin sfintele sale moaşte aduce mângâiere celor întristaţi, vindecare celor bolnavi şi multă binecuvântare tuturor celor ce cu evlavie îi cer ajutorul.
Pelerinajul anual dedicat cinstirii Sfântului Ocrotitor al Bucureştilor din data de 27 octombrie ne arată cum oamenii caută sacrul ca stare plină de smerenie ce aduce pace şi linişte în sufletele zbuciumate de lumea plină de mândrie aducătoare de nelinişti în care trăim.
Pelerinii vin în aceste zile la Patriarhie pentru a găsi o oază de linişte duhovnicească în tumultul vremurilor pline de zgomot şi risipire în care ne ducem existenţa cotidiană. Acum, când războaie, molime şi tot felul de dezastre naturale aduc nelinişte şi teamă în viaţa creştinilor noştri dreptmăritori, întâlnirea cu Sfântul Cuvios Dimitrie aduce o rază de lumină şi speranţă în sufletele întunecate şi deznădăjduite de veştile catastrofice pe care le primim în fiecare zi.
Urmând exemplul de smerenie al Cuviosului Dimitrie şi punându-ne nădejdea în Dumnezeu, vom dobândi putere să trecem peste orice încercare, având credinţa că Hristos Domnul Păcii pururea este cu noi.