Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Îngerul păzitor și mireasma Împărăției
Săvârşim astăzi slujba închinată îngerilor lui Dumnezeu, începând cu Arhanghelii Mihail şi Gavriil, ca pildă vie pentru orice creştin despre felul în care suntem chemaţi să stăm în faţa Tronului lui Dumnezeu. Despre Arhanghelii Mihail şi Gavriil se vorbeşte în mai multe rânduri în Sfânta Scriptură.
Una dintre cele mai frumoase relatări despre Mihail Arhanghelul este în cartea profetului Daniel, atunci când acesta se roagă, postind aspru, pentru izbăvirea poporului său. Mihail este descris ca fiind îngerul păzitor al poporului Israel, care are grijă de acesta și îl eliberează din robia babiloniană. De asemenea, același arhanghel este așteptat să se arate înainte de sfârșitul lumii, atunci când toți morții vor învia și vor fi judecați, după cum reiese tot din profeția lui Daniel.
Așadar, fiecare popor are rânduit de la Dumnezeu un înger care îi poartă de grijă, dar și fiecare creștin primește îngerul său păzitor pe care îl bucură sau îl întristează cu faptele vieții sale. Libertatea omului poate fi înțeleasă greșit și astfel acesta se îndepărtează de scopul său - îndumnezeirea. Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să se facă Dumnezeu după har, împlinindu-și în acest fel menirea, iar îngerii îl ajută în acest sens, configurând creația după forma ei originală care urma să crească fără încetare către desăvârșire. „Să stăm bine! Să stăm cu frică!” Aceste cuvinte le rostește de asemenea Arhanghelul Mihail atunci când unii îngeri se opun planului de mântuire prin care Dumnezeu salvează făptura extrem de plăpândă - omul, căzut în păcat, deși fusese zidit ca o cunună a întregii creații, prin întruparea Fiului lui Dumnezeu. Îngerii buni susțin și mențin în direcția ei firească întreaga zidire, cu toată împotrivirea celor răi. Îngerul păzitor are astfel menirea de a ne proteja, ghida, îndruma și insufla către drumul cel bun din viața noastră. Rămâne ca noi să fim atenți la ocrotirea îngerului și cum ne inspiră acesta, la eforturile lui de a ne ajuta, pentru că ele se manifestă permanent. Semnele din jurul nostru pe care ni le oferă Dumnezeu prin îngeri le vedem adesea în evenimentele care se petrec în viețile noastre, iar oamenii atenți la ele pot da mărturie despre acestea.
Îngerii noștri păzitori sunt cei mai apropiați de noi și ne poartă de grijă alături de sfinți, oamenii care au moștenit Împărăția lui Dumnezeu și cărora le cerem mijlocirea în rugăciune pentru viețile noastre și ale celor dragi nouă. Trăim în slujbele Bisericii o întrepătrundere între lumea noastră materială și lumea lui Dumnezeu, unde nu este trecut sau viitor, unde îngerii și sfinții sunt alături de noi, prin icoane - zugrăvite sau sălășluite în mintea și inima noastră. Atunci când participăm la slujbe facem trecerea într-o altă lume, aceea zugrăvită în frescele bisericilor și pe icoane, lumea sfinților care au bineplăcut lui Dumnezeu. Să luăm aminte, la îndemnul arhanghelului, la toate ispitele care ne pândesc și să priveghem pentru a nu cădea, ci a rămâne în minunata și dulcea Împărăție a Domnului nostru Iisus Hristos.