Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Șapte argumente ca să prețuim „Ziarul Lumina”
În societatea informațională, dominată de ecrane, pagina de ziar imprimată pe hârtie poate părea „nativilor digitali” o reminiscență din alt veac. Însă mediile digitale, cu ecrane minuscule sau panoramice, fascinează astăzi și apartenenți ai generațiilor anterioare „milenialilor” și pe cei care îi succed. Unii dintre ei sunt angrenați în slujirea Bisericii. Nu doar ziarul sau cartea, dar și radioul și televiziunea în formele lor clasice resimt migrația publicului către mediile digitale și caută formule de adaptare la universul Internetului și la noile tehnologii de comunicare.
Entuziasmul tehnofil este temperat de studii interdisciplinare temeinic fundamentate care arată nu doar oportunitățile, ci și riscurile digitalizării forțate și ale pătrunderii tot mai accentuate a tehnologiilor în spațiul domestic și în zona libertății spirituale. Calitățile proprii, de neînlocuit, ale succesivelor mijloace de comunicare, au făcut ca din concurența media să nu se producă substituiri radicale prin absorbire, ci mai degrabă o hibridizare și o convergență a acestora.
Lansat în 2005 ca noutate editorială pe piața presei tipărite de la noi, la un an după debutul Facebook dincolo de Ocean, Lumina, „primul cotidian creștin din România”, susține astăzi legătura dintre tradiția presei tipărite și modernitatea presei digitale, în demnitatea sa de cotidian al Patriarhiei Române și parte componentă a Centrului de presă BASILICA.
Răsfoind filele îngălbenite de vreme ale celor mai vechi numere din colecția ziarului nostru și navigând prin secțiunile website-ului www.ziarullumina.ro am regăsit conținuturi valoroase, informații rare despre viața bisericească de la începutul mileniului trei, dar și șapte argumente ca să prețuim proiectul jurnalistic Ziarul Lumina.
1. Ziarul Lumina are o apartenență instituțională bine definită, fiind cotidianul Bisericii Ortodoxe Române, comunitatea religioasă majoritară din țara noastră. De aceea, strategia editorială este corelată cu misiunea Bisericii în societate, cultivarea valorilor teologice și spirituale într-un limbaj adecvat culturii mediatice din lumea de azi, cu păstrarea conținuturilor dreptei credințe și deschidere către dialog. Ziarul Lumina nu s-a născut și nu trăiește ca o publicație religioasă de nișă, ci ca un ziar al Bisericii deschis către problemele omului zilelor noastre. Hotărârile sinodale, comunicatele și mesajele oficiale ale conducerii Bisericii văd lumina tiparului mai întâi în cotidianul Patriarhiei și de aceea mesajul adresat de Preafericitul Părinte Patriarh al României la tipărirea numărului 5.000 al ziarului poartă titlul: „Ziarul Lumina - o mare binecuvântare”.
2. Zilnic, paginile ziarului sunt deschise pentru cuvinte de învățătură, interviuri, reportaje, eseuri și documentare în care, alături de scrierile ierarhilor ortodocși români din țară și din diasporă, sunt prezente opinii și idei ale membrilor corpului eclezial: profesori de teologie din învățământul universitar și preuniversitar, preoți de mir și monahi, intelectuali de toate vârstele, tineri și tinere implicați în activități educaționale, culturale și filantropice. Diseminarea binelui și a multiplelor căi de împlinire a lui, convorbirile ziditoare și dezbaterile constructive privind teme de reflecție aflate pe agenda societății sunt inspiratoare pentru multe articole din ziar.
3. Paginile de actualitate bisericească sunt alcătuite din selecții de știri din toate regiunile țării și din diaspora ortodoxă română. Sunt vizate toate domeniile de activitate, prioritare fiind activitățile liturgice-sacramentale ale ierarhilor, realizările ctitoricești, programele pastorale, cultural-educative, sociale și medicale. Cronica zidirii Catedralei Naționale și a marilor evenimente din ultimele două decenii va avea, peste ani, o importantă sursă documentară în paginile Publicațiilor LUMINA. Dar odată cu solemnitățile și programele anilor omagiali și comemorativi, cititorul fidel al Ziarului Lumina poate cunoaște portrete minunate de viețuire creștină din comunitățile mai mici, fapte bune, dătătoare de speranță, ale poporului dreptcredincios luminat de iubirea lui Hristos. Filantropia Bisericii consemnează în pagini de ziar roadele credinței lucrătoare prin iubire.
4. Uneori s-a reproșat ziarului că se coboară prea mult în istorie, că nu este combativ și nu este întotdeauna racordat la temperatura veacului nostru grăbit. Păstrătoare a tradițiilor și fidelă învățăturilor sale, Biserica a avut dintotdeauna vocația neuitării și a judecăților înțelepte privind prezentul și evenimentele care-l animă. Articolele de istorie națională și bisericească sunt aduse în atenția cititorilor pentru a înțelege mai profund trecutul, identitatea noastră culturală și religioasă, și pentru a avea o cheie de receptare în duh creștin a întâmplărilor interne și internaționale din zilele noastre.
Suntem onorați de articolele și interviurile pe care le oferă Ziarului Lumina președintele Academiei Române, profesorul de istorie acad. Ioan Aurel Pop, de contribuțiile altor academicieni, profesori universitari, scriitori și oameni de cultură reprezentativi pentru elita intelectuală din zilele noastre. Paginile de actualitate socială, internă şi internațională, articolele despre educație, cultură, sănătate şi fitoterapie sunt puncte de legătură cu viața oamenilor la timpul prezent.
5. Ziarul Lumina se află la intersecția dintre presa bisericească de actualitate și cea de specialitate teologică. Apar în prezent în Patriarhia Română, cu periodicități și longevități variabile, aproape 250 de publicații religioase tipărite, la nivel central, eparhial și local: reviste academice de teologie, buletine oficiale ale eparhiilor, publicații de informație bisericească, foi parohiale sau asociative și reviste pentru copii. Beneficiind de apariția în ritm de cotidian, Ziarul Lumina devine liant și punct de convergență al presei bisericești. Multe dintre articolele publicate în cotidian devin resurse pentru sinteze sau dezvoltări de teme în Vestitorul Ortodoxiei, Glasul Bisericii sau venerabilul buletin oficial al Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română, ajuns la vârsta de 150 de ani de la apariția primului număr. Dar articolele din ziar sunt citate și în periodice internaționale sau în articolele unor agenții de știri.
6. Ziarul Lumina are valoare de unicat și prin faptul că este singurul cotidian din întreaga lume patronat de către o Biserică Ortodoxă Autocefală. În același timp, este unicul cotidian religios din toată presa confesională care se tipărește în prezent în România.
Ziarul Lumina se situează de câțiva ani între primele trei cotidiene naționale din țara noastră, în privința tirajelor tipărite și difuzate. În condițiile ascensiunii comunicării digitale și descreșterii tirajelor presei tipărite, estimăm că foarte curând cotidianul Patriarhiei Române va ajunge pe primul loc. Dar și în prezent este singurul cotidian național care se distribuie prin abonamente în toate județele țării.
7. Prin dezvoltarea treptată a prezenței în mediul virtual, încă din primii ani de activitate, Ziarul Lumina și-a adăugat o prelungire necesară dinspre tipar către universul digital în expansiune: www.ziarullumina.ro, împreună cu suplimentul Lumina de Duminică. Dar baza a rămas ediția tipărită. Site-ul ziarului devine tot mai mult o ediție adaptată jurnalismului online, fiind dintr-odată o enciclopedie digitală, un portal de teologie și spiritualitate ortodoxă, o cronică a vieții bisericești actualizată în timp real și un mediu interactiv de comunicare. O deschidere către publicul tânăr și către ortodocșii români din diasporă, cu păstrarea permanentă a legăturii cu ediția tipărită în 16 pagini de hârtie.
Sunt doar șapte argumente ca să prețuim Ziarul Lumina și să-l susținem prin articole, imagini și idei, dar și prin abonamente, ca să-și împlinească vocația misionară și responsabilitatea civică în slujirea Bisericii și a societății românești din zilele noastre.