„Grădina de mozaic” a Mănăstirii „Sfânta Maria”- Techirghiol din judeţul Constanţa, stavropighie
Gândul pelerinilor la sărbătoarea cetății Bucureștilor
Credincioşi din toate colţurile ţării au început să vină pe Colina Bucuriei pentru a primi binecuvântarea Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureştilor, pacea sfântului şi rugăciunile oamenilor făcându-şi simţită prezenţa încă din timpul Vecerniei de joi-seară. Oamenii vin cu recunoștință, purtând în gând rugăciuni pentru pacea lumii și pentru mângâierea celor în suferință, cu cereri de sănătate, dar și cu smerita cugetare că Dumnezeu le va da nu neapărat ce vor ei să ceară, cât ceea ce El știe că le este de folos.
Colina Bucuriei, o oază de liniște din inima agitatei Capitale, a fost împodobită cu flori, iar oamenii au început să urce în număr tot mai mare încă din ziua care a premers începerii sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Cu busuioc și crizanteme în mână, cu copii în brațe, împreună cu soții, frații, prietenii sau colegii, primii pelerini au profitat de vremea frumoasă pentru a-i da Sfântului sărutarea și îmbrățișarea bucuriei și credinței. Câțiva ne-au spus ce îi aduce anual la această sărbătoare.
Doamna Georgeta Ionescu, de 52 de ani, lucrează în comerț și a venit împreună cu Alexandra Maria, nepoata de soră: „Eu stau în București și îi mulțumesc Sfântului că am putut să o aduc ieri pe sora mea, care e bolnavă, iar azi pe nepoata mea, care stă în Ghergani, la 40 de kilometri de București. Ne-am rugat să fie liniște și pace în țară. Mă rog și pentru fetițele acelea două, Luiza și Alexandra, să fie găsite în viață. Și azi vorbeam la serviciu să ne rugăm pentru ele, pentru părinții lor și pentru toți părinții care-și pierd copiii, că e durere mare! Să lumineze Dumnezeu tot tineretul să se apropie de El!”
Alexandra Maria, asistent medical, în vârstă de 23 de ani: „Mi-am dorit din tot sufletul să vin. Fac naveta zi de zi în București, cu trenul, cu metroul și pe jos și mă rog să fiu mereu păzită pe drumul spre serviciu. Ne mai rugăm și pentru sănătate și binecuvântare. Să ne dea Dumnezeu ce crede El că e mai bine pentru noi”.
O bucureșteană cu vârsta de 50 de ani: „Am plecat de la serviciu împreună cu o colegă, amânând puțin ceea ce aveam de făcut. Cel mai special este să te rogi pentru mântuirea sufletului și iertarea de păcate! Restul, Dumnezeu le așază! Să vă dea Dumnezeu și dumneavoastră numai bine! Nu ne faceți fotografie, că trebuie să ne mai smerim puțin!”
Marilena Dăscălescu, de 50 de ani: „Ne-am rugat pentru sănătate. Am venit cu fiica mea, Luana, care este de 10 ani în Franța, și cu nepoțelul meu, Yann. Cel mic nu vede acolo închinare la moaște și astfel de sărbători, pentru că multe biserici din Franța sunt închise”.
Aurența: „Am venit pentru că suntem ortodocși, credem în Dumnezeu și Îl iubim”.
Carmen: „Vin cu drag la Sfântul de câte ori pot și mai ales de ziua lui, iar pe Facebook urmăresc slujbele de la Catedrala Patriarhală
Antonio Andrei, 17 ani: „Cred că nevoia de liniște mă aduce aici, nevoia de regăsire a lui Dumnezeu într-o perioadă în care sufletul meu simte că L-a pierdut, că L-a lăsat cumva deoparte. Deși nevoile vieții mele sunt destul de mari și de urgente, astăzi n-aș mai fi plecat din catedrală. Cred că această căutare a lui Dumnezeu mi-a îndreptat pașii încoace, deși nu era planificat să vin. Poate că așa a fost să fie ziua de astăzi. Cred că toate lucrurile au un scop în viață și nimic nu e întâmplător”.
Maria Mirela, de 31 de ani: „Suntem din Slatina, județul Olt. Am venit cu băiețelul meu în vârstă de cinci luni. M-am rugat pentru el, să aibă sănătate, înțelepciune, ajutor, ocrotire în viață. Eu am mai fost la Sfântul și anul trecut, când cel mic era în burtică și avea doar o lună. Am stat atunci zece ore la coadă. I l-am prezentat acum Sfântului ca pe un rod binecuvântat.”
Părintele Gheorghe Malene: „Am venit de la Parohia Făgăraș VI, împreună cu prezbitera, ca să ne rugăm pentru sănătate, înțelegere, bună sporire și tot ceea ce este de folos comunității noastre și familiei în general. Am venit cu treburi la București, dar ni s-a părut că cel mai important este să luăm mai întâi binecuvântare de la Sfântul Dimitrie cel Nou”.
Maria are 8 ani, iar părinții îi dau voie să dea declarație și să se fotografieze împreună cu ei pentru ziar: „Am venit să mă spovedesc la părintele Silvestru de la catedrală. Știu că, atunci când au o problemă, oamenii vin la Sfântul să le-o rezolve. Mă rog și eu să îi ajute, pentru că stau foarte mult la coadă”.
Mihai Iulian, 40 de ani: „Mama m-a crescut în credință. Odată am avut blocaj renal și m-am rugat la Sfântul Dimitrie. M-am vindecat. De atunci vin foarte des la el. Trec aproape zilnic pe la Patriarhie și stau la slujbă, mă închin la moaștele Sfântului Dimitrie, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie”.
Lina, 58 de ani: „Am venit cu bucurie, mi-am dorit foarte mult să ajung. De zece ani vin în fiecare an, de obicei noaptea, după ce îl scot pe Sfânt la închinare. Acum am schimbat puțin, din cauza programului meu de lucru, dar bucuria este aceeași. În fiecare zi mă uit la slujba Vecerniei de la Patriarhie. Anul acesta l-am convins și pe soț să vină cu mine la închinare, ca să fim uniți inclusiv din punct de vedere spiritual. Ne rugăm la Sfântul să ne dea două nurori bune, credincioase, pentru că avem doi băieți”.
Dan Dumitrescu, 59 de ani: „Ne-am rugat pentru binele copiilor. Avem doi băieți mari, realizați profesional, și sperăm să se căsătorească. Unul este deja pe cale să înfăptuiască pasul. Să sperăm că va reuși și celălalt”.
Vasile, 68 de ani: „Suntem 50 de credincioși care am venit de la Vălenii de Munte cu autocarul și ne-am închinat cu bucurie și recunoștință”.
Ana-Maria, de 24 de ani: „Am doi copii născuți și alăptați natural, dar băiețelul meu în vârstă de doi ani suferă de astm. Pentru el mai ales am venit, cu credința că Sfântul îl poate ajuta”.