În ziua Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, 25 noiembrie, copiii din clasa a V‑a H de la Școala Gimnazială nr. 79 din București, împreună cu diriginta Maria Burchilă, au efectuat o vizită tematică de
Serbare prepascală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Joi, 25 aprilie 2013, de la ora 16:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a avut loc un program artistic dedicat sărbătorii Învierii Domnului, la care au participat tot corpul profesoral a facultăţii, precum şi un numeros public.
Evenimentul, moderat de Cătălina-Ioana Ponea, studentă în anul al III-lea la secţia Didactică a facultăţii, şi de Vlăduţ-Ionuţ Ghionoiu, student în anul al IV-lea al secţiei Pastorală, şi desfăşurat în Sala Coloanelor, a fost deschis printr-o triadă de coruri care au interpretat piese religioase cu caracter prepascal. Au concertat Corul „Robii Domnului“, dirijor Alexandru Grigoraş, Corul „Iosif Naniescu“, al Facultăţii de Teologie, dirijor pr. asist. univ- Gabriel Nastasă, şi Corul „Trysaghion“, dirijor Aleandru-Ioan Tecucianu. Momentul festiv a fost îmbogăţit cu prezenţa prof. Iustinei Irimia, absolventă a Facultăţii de Litere, care a cântat priceasna „A bătut la uşa ta cineva“, fiind acompaniată de un ison format din câţiva studenţi teologi.
Şi poeziile cu caracter religios şi-au găsit locul binemeritat în cadrul serbării, fiind recitate de câţiva studenţi teologi. Vlad Onel, student în anul I al secţiei Pastorală, a recitat poezia „Ghetsimani“ a poetei Zorica Laţcu, apoi Liviu Pădurescu din anul al II-lea, secţia Pastorală, a recitat poezia lui Costache Ioanid „Nu-i singur Iuda vinovat“, după care Vlăduţ-Ionuţ Ghionoiu, student în anul al IV-lea tot la secţia Pastorală, a recitat poezia „Spre Golgota“ a Zoricăi Laţcu, iar la final, Dănuţ Focşa din anul III a recitat din compoziţie proprie poezia „Sfânta Cruce“.
Momentul artistic a culminat cu o piesă de teatru cu caracter religios, cu titlul „Învierea lui Hristos, Învierea tuturor“, prin care şase studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă ieşene au dorit să transmită bucuria Învierii Mântuitorului din familia tradiţională românească, precum şi rolul taumaturgic pe care îl are cea mai mare sărbătoare a lumii. Piesa a fost alcătuită şi pusă în scenă de Ana-Maria Ceobanu din anul al II-lea, secţia Artă Sacră, de Elena Prodan, Andrei Stavarache, Claudiu Neculcea, Alexandru Iacoboaei şi Liviu Pădurescu, toţi studenţi în anul I, secţia Pastorală.
La final, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a mulţumit tuturor studenţilor care s-au implicat în organizarea programului artistic, care au reuşit prin prestaţia lor să facă „un pas spre marea sărbătoare a Învierii“.