Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Adoptarea euro în 2019, una din priorităţile lui Mugur Isărescu
Actualul guvernator al Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a fost validat în Parlament pentru un nou mandat de cinci ani. Printre obiectivele viitorului Consiliu de Administraţie al BNR, Isărescu a menţionat aderarea la zona euro în 2019, un „obiectiv ambiţios, dar încă realizabil“, dar şi intrarea în Uniunea Bancară.
Mugur Isărescu a primit luni aviz favorabil pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României (BNR). Consiliul de Administraţie al BNR, al cărui preşedinte este Isărescu, este alcătuit din nouă membri numiţi de Parlament pentru o perioadă de cinci ani: Florin Georgescu (prim-viceguvernator), Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea (viceguvernatori), Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu, Daniel Dăianu, Agnes Nagy şi Dinu Marin. Isărescu a ţinut o alocuţiune în faţa comisiilor reunite în care a anunţat câteva dintre obiectivele noului CA. Astfel, printre obiectivele viitorului CA al BNR, Isărescu a menţionat aderarea la zona euro în 2019, pe care l-a caracterizat ca fiind un obiectiv „ambiţios, dar încă realizabil“, precum şi intrarea în Uniunea Bancară.
În acelaşi timp, Isărescu a arătat că BNR a salutat consensul politic la nivelul cel mai înalt pentru adoptarea euro în 2019. „În opinia BNR, obiectivul este ambiţios, dar încă fezabil. Este un drum lung şi anevoios. Cu alte cuvinte, această ţintă ar trebui să fie acoperită cu un parcurs cu obiective intermediare, cu lucruri mult mai concrete, şi BNR lucrează la aceste chestiuni“, a adăugat Isărescu. Acesta a mai menţionat că la nivelul BNR a fost înfiinţat şi un comitet pentru pregătirea trecerii la moneda unică, la lucrările căruia sunt aşteptaţi şi guvernanţii, „ca să putem să definim nişte obiective“.
Şeful băncii centrale a arătat că, deşi pare un obiectiv pur monetar, aderarea la euro presupune în acest moment reforme structurale care să flexibilizeze pieţele, să reducă disparităţile regionale şi chiar să schimbe mentalităţi. „Dacă se lucrează coerent, acest obiectiv trebuie să fie un obiectiv de ţară, care să fie folosit drept catalizator şi ancoră, să fie un proces catalizator în economia românească şi o ancoră care să ne ambiţioneze să facem lucrurile la timp şi nu în ultimul moment“, a conchis Isărescu.
Guvernator al BNR din septembrie '90
Doctor în ştiinţe economice, Mugur Isărescu este guvernator al Băncii Naţionale a României din septembrie 1990, când a fost numit de către Guvern, ocupând, totodată, şi poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Din 1991 a primit un mandat de cinci ani din partea Parlamentului, acesta fiind reînnoit de trei ori până în prezent, decembrie 1998, noiembrie 2004 şi octombrie 2009. În perioada decembrie 1999 - decembrie 2000, Isărescu a fost prim-ministru al României, iar până să fie numit guvernator a ocupat timp de şase luni poziţia de secretar cu probleme economice şi monetare al Ambasadei României la Washington. Este membru în Consiliul General al Sistemului European al Băncilor Centrale, membru cu drept de vot din partea României în Consiliul European de Risc Sistemic şi face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar Internaţional. (Oana Nistor)