Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ajutoare suplimentare pentru copiii din familiile sărace
Alocaţiile de stat pentru copii vor rămâne la acelaşi nivel de 42 de lei, în schimb statul ar putea acorda un venit suplimentar pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse.
Din luna ianuarie 2015 statul ar putea acorda o susţinere financiară suplimentară copiilor care provin din familii sărace, ministrul muncii anunţând, totodată, că alocaţiile de stat vor rămâne la acelaşi nivel de 42 de lei. „În ceea ce priveşte alocaţiile pentru copii, vrem ca din anul 2015 să venim cu un ajutor suplimentar pentru copiii care au nevoie, pentru copiii care vin din familii cu venituri reduse, şi lucrăm la acest obiectiv în aşa fel încât, din ianuarie 2015, copiii să beneficieze de o suplimentare a alocaţiei, care va rămâne la 42 de lei“, a spus ministrul muncii Rovana Plumb, fără a preciza însă la cât s-ar putea ridica această sumă.
În timp ce statul român alocă lunar, pentru întreţinerea copilului, după primii doi ani de viaţă, mai puţin de 10 euro (42 de lei), unele state susţin copiii cu sume de peste 150 de euro, care variază în funcţie de numărul de copii, vârsta acestora, dar şi de veniturile obţinute de părinţi. De exemplu, în Olanda, un copil primeşte lunar 63 euro, în Germania - 164 euro, Italia - 137 euro (alocaţia poate creşte însă şi până la 300 de euro în funcţie de veniturile părinţilor), Austria - 95 euro, Franţa - 124 euro, Marea Britanie - aproximativ 100 euro, statul luxemburghez oferă pentru cel de-al treilea copil născut peste 800 de euro. Copiii românilor care muncesc cu contract de muncă în ţările din Uniunea Europeană beneficiază, potrivit Regulamentului CE 1408/71, de alocaţii de susţinere din partea statului unde aceştia îşi desfăşoară activitatea, indiferent dacă părinţii au sau nu copiii împreună cu ei. Acest beneficiu se poate obţine apelând la formularul european special E 411. Întrebată dacă ia în calcul şi o majorare a pensiei sociale, de la 350 la 380 de lei, ministrul Plumb a declarat că se doreşte acest lucru, dar se analizează posibilităţile financiare. „Acestea reprezintă un obiectiv de lucru în momentul de faţă, astfel încât să le mărim, pentru că 350 de lei este un cuantum foarte mic şi nu se poate trăi. Dar este vorba de o discuţie pe o plajă mai largă, pentru că avem peste două milioane de pensionari care au pensia sub 700 de lei. Principala categorie către care ne vom îndrepta este cea a pensionarilor care primesc această indemnizaţie socială de 350 de lei. În momentul de faţă, nu pot însă să mă pronunţ“, a mai spus ministrul.
În ceea ce priveşte susţinerea persoanelor cu venituri reduse, începând cu anul viitor va fi introdusă o nouă formă de ajutor social, care va comasa alte ajutoare sociale şi se va adresa unei categorii mai largi de populaţie, după cum a anunţat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Ministrul a spus că, în acest moment, mulţi dintre cei cu venituri reduse sunt excluşi de la plata ajutorului social pentru că deţin anumite bunuri, cum ar fi un televizor sau o bucată de pământ, iar aceştia nu ar trebui să fie excluşi. „Deci este un pachet integrat care va evita şi abuzurile dar îi va ajuta chiar pe cei care au nevoie să fie ajutaţi“, a mai spus Voinea, citat de Agerpres. (Oana Nistor)