Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Austria: Extrema dreaptă revine în forţă după alegeri
Alegerile legislative anticipate din Austria consfinţesc o revenire în forţă a extremei drepte în prim-planul politicii din această ţară. Astfel, deşi Partidul Social-Democrat SPÖ, partener al dreptei în coaliţia guvernamentală care îşi încheie mandatul, s-a plasat duminică în fruntea formaţiunilor politice, cu 29,7% din voturi, cele două partide de extremă dreapta au totalizat 29%, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, anunţate ieri de Ministerul de Interne. Aceste rezultate nu ţin cont de voturile prin corespondenţă, o formulă aleasă în acest an de peste 580.000 de alegători (9% dintre înscrişi), care nu vor fi publicate definitiv decât la 6 octombrie.
Potrivit cifrelor date publicităţii de ministrul de Interne, Maria Fekter, conservatorii democrat-creştini, ÖVP, au obţinut 25,6% din voturi, partidul de extremă dreaptă FPÖ (Partidul Libertăţii) - 18%, partidul populist BZO (Alianţa pentru Viitorul Austriei a lui Joerg Haider) - 11% şi Verzii - 9,8%. Astfel, prin cumulare, cele două formaţiuni naţionaliste totalizează 29% din sufragii, devenind o forţă redutabilă în Parlamentul de la Viena. Austria a fost ţinta mai multor sancţiuni din partea UE acum 8 ani, când extrema dreaptă, atunci condusă de Joerg Haider, a ajuns într-o coaliţie de guvernare. Acum, Partidul Libertăţii, condus de Heinz-Christian Strache (39 de ani), a reuşit să recâştige voturile tinerilor şi să trezească spaima stângiştilor. Strache este un fost protejat al lui Joerg Haider (58 de ani), liderul BZO, de care s-a despărţit în momentul în care acesta a acceptat să se alieze cu creştin-democraţii, în anul 2000. La rândul său, Haider este recunoscut pentru stilul neconvenţional de a face politică şi de obiceiul de a stârni controverse în presa de la Viena. Potrivit analiştilor, extrema dreaptă ar putea intra din nou la guvernare, însă numai după epuizarea tuturor celorlalte opţiuni. Unul dintre responsabilii SPÖ, Doris Bures, a anunţat însă deja că social-democraţii revendică postul de cancelar pentru liderul lor Werner Faymann şi a propus conservatorilor din ÖVP începerea de negocieri pentru reeditarea unui guvern de mare coaliţie.