Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Avem o iarnă grea în faţă”
Autoritățile au renunțat la tonul optimist pe care l-au avut în ultimul timp și au început să transmită avertizări privind dificultățile referitoare la aprovizionarea cu energie care ar putea apărea în cursul sezonului rece. Principalul mesaj a venit de la premierul Nicolae Ciucă, care a spus duminică la Ţebea că trecem printr-o perioadă „a incertitudinii şi nesiguranţei” şi avem în faţă o iarnă grea. Cu o zi înainte, șeful Executivului a făcut apel la populaţie să economisească energia electrică.
„Oamenii au multe temeri şi pe bună dreptate sunt îngrijoraţi pentru ce le rezervă ziua de mâine. (…) Avem o iarnă grea în faţă, pe care trebuie să o pregătim cu înţelepciune, echilibru şi responsabilitate. Nu va fi uşor, dar România va reuşi să depăşească toate aceste greutăţi”, a spus premierul Nicolae Ciucă în discursul pe care l-a ținut la Ţebea, cu ocazia manifestărilor dedicate lui Avram Iancu.
Tot șeful Guvernului a făcut sâmbătă „apel la populaţie să reducă risipa” de energie electrică, menționând că România nu are încă un plan de economisire și așteaptă decizia care se va lua la nivelul Uniunii Europene în această privință.
„Am discutat în şedinţa de Guvern de joi acest subiect (al economisirii energiei, n.r.). Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri la care şi noi ne-am gândit, să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni, ca să putem să gestionăm cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare”, a declarat șeful Executivului, potrivit Agerpres, întrebat dacă a luat în calcul recompensarea persoanelor care economisesc energia.
Referitor la decuplarea tarifelor la energia electrică de cele la gazele naturale, temă discutată vineri la reuniunea miniștrilor energiei din țările UE, fără a se ajunge la un consens, premierul a menţionat că România susţine această iniţiativă.
Reuniunea de la Bruxelles, la care țara noastră a fost reprezentată de ministrul energiei, Virgil Popescu, a fost convocată în contextul propunerii Comisiei Europene de a se adopta rapid un set de măsuri care să permită stabilizarea pieţei energiei şi scăderea preţului plătit de consumatori.
Concret, pe termen scurt, Comisia vizează: reducerea consumului de energie prin mecanisme voluntare şi obligatorii în orele de vârf de consum; captarea veniturilor peste un anumit plafon obţinute de producătorii de electricitate; contribuţie de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili; reducerea preţurilor la gaze, cu accent pe plafonarea preţului gazelor rusești.
Miniştrii energiei au discutat vineri și pe marginea gradului de pregătire pentru iarnă. În România, nivelul de umplere a depozitelor este de peste 76%, ceea ce depăşeşte obligaţia de înmagazinare pe care țara noastră o avea la 1 septembrie (57%). (C. Z.)