Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Bacalaureatul a debutat ieri cu proba orală la limba română
Ieri s-a dat startul examenului de bacalaureat din acest an, sesiunea iunie-iulie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Numărul candidaţilor este mai mic cu câteva procente faţă de anul trecut, în ciuda faptului că modul de desfăşurare a examenului a rămas acelaşi.
Sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat a debutat ieri cu prima probă orală, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, care se va desfăşura până pe 12 iunie. Pentru elevii minorităţilor naţionale, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă se va desfăşura între 11 şi 13 iunie. Între 16 şi 20 iunie va avea loc evaluarea competenţelor digitale, iar între 23 şi 27 iunie, candidaţii vor susţine proba orală la o limbă de circulaţie internaţională. Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene şi a municipiului Bucureşti sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice. Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, este programată pe 30 iunie, fiind urmată, pe 1 iulie, de proba scrisă la limba şi literatura maternă. Candidaţii vor susţine proba obligatorie a profilului pe 2 iulie, iar pe 4 iulie proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în data de 7 iulie, până la ora 12:00, urmând ca în aceeaşi zi să fie depuse eventualele contestaţii, între orele 12:00 şi 16:00. Rezultatele finale ale acestei sesiuni vor fi afişate pe 11 iulie. Absolvenţii de liceu care vor fi declaraţi respinşi la una din probe se pot înscrie în perioada 14 - 18 iulie pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat.
Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidaţii trebuie să susţină probele de evaluare a competenţelor, la probele scrise nota minimă obţinută trebuie să fie 5 (cinci), iar per total media probelor scrise trebuie să fie minim 6 (şase). Candidaţii care sunt prinşi copiind sunt eliminaţi din examen şi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.
Probele de examen vor fi susţinute doar în săli de clasă supravegheate cu camere audio-video, candidaţilor fiindu-le interzis să intre cu materiale auxiliare, respectiv manuale, cărţi, dicţionare etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, nu pot avea asupra lor telefoane mobile, căşti audio sau orice alte mijloace electronice de comunicare. Potrivit metodologiei de organizare a examenului, candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele interzise au fost sau nu folosite.
În acest an, numărul candidaţilor înscrişi este mai mic cu câteva procente faţă de anul trecut, de aproximativ 131.000 de absolvenţi, în ciuda faptului că modul de desfăşurare a examenului a rămas acelaşi. La nivelul municipiului Bucureşti, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar, peste 17.000 de absolvenţi s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat din această sesiune, dintre aceştia 4.740 fiind din promoţii anterioare. (Oana Nistor)