Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Comisar european: „Mulţumesc, România!”
Aflată în vizită în România, Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a mulţumit autorităţilor române şi cetăţenilor pentru modul în care au venit în sprijinul refugiaţilor ucraineni și a declarat că este momentul ca România să fie membru deplin al spaţiului Schengen. La nivelul Comisiei Europene este pregătită o platformă de solidaritate pentru sprijinirea ţărilor care primesc refugiați. Numărul celor care intră în România va depăşi foarte curând 100.000 de persoane.
Comisarul european Ylva Johansson a vizitat tabăra mobilă de asistenţă umanitară din zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret, precum și Centrul Operaţional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră de la București. Ea s-a declarat impresionată de reacția autorităţilor române şi a cetăţenilor în oferirea de asistență refugiaților, subliniind că este nevoie şi de implicarea Uniunii Europene care să acorde susţinere financiară, materială şi în resursă umană.
„Cel mai important mesaj al meu este: mulţumesc, România! (...) Vremea este foarte rece, dar primirea este călduroasă. În aceste vremuri foarte dificile, să vezi cum cetăţenii din judeţul Suceava, români din toată ţara, societatea civilă, autorităţile îi întâmpină cu căldură pe refugiaţi este emoţionant”, a spus Johansson luni, la finalul vizitei la tabăra de refugiaţi de la Siret.
Comisarul a mai declarat că este momentul ca România să intre în spaţiul Schengen. „Sper că se va întâmpla curând, Comisia a făcut, după cum ştiţi, în aceşti zece ani, evaluarea că România este pregătită pentru Schengen. Iar aceasta este poziţia noastră în continuare. Încercăm să convingem Consiliul să avanseze, deoarece este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen”, a arătat oficialul de la Bruxelles.
Comisarul Ylva Johansson a avut și o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia șeful statului a pledat pentru acordarea de sprijin european consistent și Republicii Moldova, care se confruntă, de asemenea, cu un flux important de refugiaţi.
În acest context, comisarul a menţionat că statele membre UE trebuie să fie pregătite în continuare pentru primirea unui număr şi mai mare de refugiaţi din Ucraina.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres, numărul ucrainenilor veniți în România va depăşi foarte curând 100.000 de persoane, iar fluxul ar putea ajunge până la 50.000 pe zi, în situaţia în care războiul se va intensifica şi prelungi. De altfel, arată sursele amintite, în analiza autorităţilor române, dar şi a partenerilor internaţionali, conflictul s-ar putea întinde pe termen mediu, dar şi pe termen lung, adică ar putea continua câteva luni, dar şi doi sau trei ani.
În aceste condiții, UE se pregăteşte să le acorde ucrainenilor care fug de război drept de şedere şi de muncă în statele membre pentru o perioadă de până la 3 ani. (C. Z.)