Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Costumul popular românesc, povestit străinilor
Ieri, în întreaga lume, românii au sărbătorit Ziua Internaţională a Iei, cu această ocazie fiind organizate atât în ţară, cât şi în diaspora şezători, ateliere şi târguri de ii, expoziţii şi simpozioane pe teme de artă şi cultură populară.
Ziua Universală a Iei s-a sărbătorit ieri pentru a doua oară, îndemnul celor care au iniţiat această frumoasă sărbătoare a portului popular - comunitatea online La Blouse Roumaine, fiind şi în acest an „Îmbracă planeta în IE şi spune lumii cea mai frumoasă poveste despre România!“ Românii din diaspora, fie că se află la New York, Melbourne, Roma sau Bruxelles, au îmbrăcat ia şi au arătat comunităţilor în care trăiesc frumuseţea costumului popular românesc. În oraşele din ţară, muzeele etnografice au preluat şi ele mesajul şi au organizat în ultima perioadă evenimente şi târguri în cadrul cărora vedeta a fost ia tradiţională românească.
Cu acest prilej, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ a organizat, pentru perioada 24 iunie - 30 iulie, la Roma - Italia, expoziţia de costum popular românesc „Magia culorii în arta tradiţională românească“, un proiect derulat în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului internaţional al tinerelor talente româneşti „Propatria“. Potrivit datelor comunicate de instituţia de cultură, expoziţia va fi găzduită de Muzeul Naţional de Artă şi Tradiţii Populare din Roma, Piazza Del Campidoglio. În cadrul evenimentului, alături de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ au mai fost invitaţi şi Muzeul Grăniceresc din Năsăud, artista Silvia Toth şi Cabli Funart România. Organizatorii festivalului - Ministerul Afacerilor Externe din România, Muzeul Naţional de Artă şi Tradiţii Populare din Roma şi Asociaţia culturală româno-italiană Propatria - au ţinut să sărbătorească şi Ziua Universală a Iei. „Costumele tradiţionale expuse de muzeul nostru în una din cele două săli ale Muzeului Naţional de Artă şi Tradiţii Populare din Roma fac parte din colecţiile de port popular, valorificând astfel cercetările întreprinse de-a lungul timpului în diverse zone etnografice din România“, se arată în comunicatul Muzeului Satului. Ziua iei româneşti a fost sărbătorită şi la Bruxelles, la Biserica „Sfânta Parascheva“. A doua ediţie a celebrării portului tradiţional românesc în diaspora a avut loc sâmbătă şi duminică la Bruxelles, constând în spectacole şi concerte folclorice organizate de Diaspora Progresistă - Romanian Open Society Abroad (DP-ROSA), cu sprijinul Fundaţiei „Valenţe Umane“. Numeroşi români au asistat la un picnic al iilor, după care a urmat un spectacol de dansuri şi cântece populare susţinut de Ansamblul folcloric „Flori Mureşene“ din Simeria (Hunedoara), de soliştii Alex Vasiu şi Liviu Cătănaş şi de formaţia Arhaic. „Ia, care ne reprezintă, ar putea deveni un brand de ţară. Fiecare cusătură reprezintă ceva şi acest lucru trebuie să-l transmitem lumii întregi. Este foarte frumos ca măcar în aceste zile în care sărbătorim ia să avem acasă o ie, să o purtăm cu mândrie“, a declarat Silvia Olari, coordonator „Diaspora Progresistă“, citată de Agerpres. De la manifestările româneşti care au avut loc la Citadelle de Namur şi la Biserica „Sfânta Patrascheva“, nu au lipsit cozonacul, brânzoaicele, prăjiturile tradiţionale româneşti. (Oana Nistor)