Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cozi la intrarea în țară în orele de vârf
Zborurile în această perioadă de pandemie sunt destul de complicate, recunosc oficialii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, deoarece nici măcar la nivelul Uniunii Europene nu este un sistem unitar în privinţa formalităţilor şi regulilor care se impun celor care vor să călătorească. Timpul de aşteptare pentru formalităţi în aeroport pentru pasagerii care nu au certificatul digital poate ajunge şi la 40 de minute în orele de vârf.
Pasagerii care ajung pe Aeroportul Henri Coandă și nu sunt vaccinați trebuie să completeze un formular, să primească avizul medicului DSP, după care pot intra în țară. În schimb, persoanele vaccinate care au certificat verde digital au la dispoziţie culoare verzi, speciale, astfel încât aşteptarea în aeroport pentru aceştia, după aterizare, este redusă.
„Timpul de aşteptare la intrarea în ţară se reduce foarte mult pentru cei care au certificate digitale. Cei care nu le au sau nu sunt vaccinaţi rămân în aceeaşi paradigmă: stau la coadă, completează formulare, aşteaptă decizia medicului DSP, după care intră în frontieră. Timpul de aşteptare pentru cei care intră în ţară şi nu au certificatul digital pentru formalităţi - în anumite intervale de vârf am avut şi 4-5 aeronave în acelaşi timp - se ridică uneori şi la 40 de minute, pentru că foarte multă lume care nu foloseşte acel certificat nu ştie nici de formularul DSP, deşi companiile aeriene le transmit când fac check-in-ul. Ei vin fără formular, stau la coadă, se întorc, completează, deci e un mic haos”, a explicat directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Cosmin Peşteşan, cu ocazia evenimentului „Ziua Porţilor Deschise”, organizat luni de Ziua Aviației.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al CNAB, Valentin Iordache, este de părere că principala problemă în ultimele luni este faptul că fiecare ţară a avut alte cerinţe la intrarea pe teritoriul acesteia.
„De exemplu, în unele ţări este suficient să ai acest certificat digital. În altele nu este suficient, trebuie să ai şi un test rapid sau un test PCR. Sunt ţări care cer şi test PCR, şi test rapid, deci la fiecare dintre ele trebuie să verificăm foarte atent ce ni se cere, cu atât mai mult cu cât în unele ţări copiii sunt scutiţi, dar vârsta de la care copiii sunt scutiţi de aceste teste diferă”, a precizat Iordache, citat de Agerpres.
În opinia sa, călătoriile cu avionul în această perioadă sunt destul de complicate.
„Recomandarea noastră este ca pasagerii să vină la aeroport cu 3 ore înainte, pentru a fi siguri că nu au nici o problemă pentru a se îmbarca la timp în avion. De asemenea, să manifeste răbdare şi să urmeze sfaturile pe care le primesc de la personalul aeroportului”, a arătat el, amintind și faptul că pentru multe ţări nu se mai poate face check-in online, iar acest lucru duce la aglomeraţie la ghişeele respective. (C. Z.)