Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Deducere specială pentru credite
Persoanele cu venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună vor putea solicita înjumătăţirea ratelor la credite pe o perioadă de maximum doi ani, urmând ca banca să prelungească durata iniţială a creditului cu perioada pentru care s-a diminuat obligaţia de plată, se arată în proiectul ordonanţei de urgenţă supus dezbaterii publice de către Ministerul Finanţelor.
Salariaţii şi pensionarii cu venituri lunare realizate în limita a 2.000 de lei şi care nu au restanţe mai mari de 90 de zile pot beneficia de înjumătăţirea ratei creditului pe o perioadă de maximum 2 ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă supusă dezbaterii publice de Ministerul Finanţelor. Schema fiscală este opţională atât pentru debitor, cât şi pentru creditor şi se va aplica pentru clienţii care solicită restructurare la bănci şi la instituţiile financiare nebancare (persoane juridice române şi sucursalele instituţiilor financiare străine) înscrise în Registrul General de la BNR. În schimb, banca va prelungi durata iniţială a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată, respectiv maximum doi ani.
Persoanele care optează pentru o astfel de facilitate fiscală vor avea dreptul la deducerea specială lunară pentru credite restructurate, aplicabilă veniturilor obţinute din activităţi dependente, din funcţia de bază, respectiv pensii. Potrivit actului normativ, obligaţia acordării deducerii speciale pentru credite revine angajatorului/plătitorului de venituri din pensii, iar procedura de aplicare se stabileşte prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.
Totodată, deducerea se acordă şi contribuabililor care au obligaţia de a declara şi de a plăti impozit lunar la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care s-a realizat venitul, pe baza documentelor justificative emise de împrumutător. „Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii la funcţia de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.000 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea. Persoanele fizice, titulare ale unor contracte de credite supuse restructurării conform legii, primite de la unul sau mai mulţi împrumutători, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere specială pentru credite, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se află funcţia de bază“, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, citată de Agerpres.
Deducerea se acordă lunar, începând cu drepturile reprezentând venituri din salarii şi pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singură sursă de venit, şi reprezintă rata din perioada de prelungire a duratei iniţiale a creditului, nu mai mult de 900 de lei, în anumite condiţii, pe baza documentelor justificative emise de împrumutător.
Ministerul Finanţelor motivează că această facilitate fiscală reprezintă o măsură de stimulare a creşterii economice. „Estimările conduc la concluzia că măsurile ar putea majora creşterea economică cu circa 0,25 puncte procentuale în fiecare an de aplicare. Efectul maxim asupra creşterii economice ar putea fi de aproximativ 0,5 puncte procentuale în fiecare an“, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. În schimb, va exista un impact negativ asupra bugetului general consolidat destul de puternic, de 975 milioane de lei în 2016 şi de peste 1 miliard de lei în 2017. (Oana Nistor)