Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială EFSA: Ouăle și carnea de pui nu au urme de hormoni și antibiotice

EFSA: Ouăle și carnea de pui nu au urme de hormoni și antibiotice

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 26 Aprilie 2024

Carnea de pui şi ouăle din România sunt sigure pentru consum, fapt dovedit de rezultatele analizelor efectuate de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), care atestă că producătorii respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare care interzice utilizarea hormonilor sau a antibioticelor în hrana păsărilor, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Ei spun că informaţiile denigratoare din ultimul timp la adresa sectorului avicol le aduc grave prejudicii atât în relaţia cu propriii consumatori, cât și în cea cu partenerii externi.

Potrivit raportului EFSA, au fost analizate pentru hormoni, antibiotice şi alte reziduuri peste 3.200 de probe, număr avizat de Comisia Europeană în raport cu numărul de păsări din fiecare ţară. „Din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre şi 481 prelevate din ouă de consum analizate pentru hormoni şi alte reziduuri nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, a declarat preşedinte UCPR, Ilie Van, citat de Agerpres.

În plus, producătorii sunt supuși permanent controlului Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), metodele de analiză sunt verificate anual de Comisia Europeană, iar recoltarea probelor se face periodic, inopinat. Pe lângă aceste verificări, crescătorii sunt obligaţi să facă săptămânal propriile analize. În ceea ce priveşte antibioticele, Van spune că sunt folosite doar ca medicație în caz de boli, sub supravegherea medicului veterinar, iar după finalizarea tratamentului se respectă un „timp de aşteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   agricultură