Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Facilităţi la înfiinţarea primei firme de afaceri
Persoanele care nu au mai deţinut o afacere proprie, indiferent de vârstă, pot înfiinţa gratuit o microîntreprindere potrivit legii adoptate miercuri de Camera Deputaţilor. Acelaşi act normativ îi scuteşte pe angajatori de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi.
Românii de orice vârstă care doresc să-şi creeze o afacere proprie pot înfiinţa gratuit o microîntreprindere, ca urmare a adoptării de către Camera Deputaţilor a legii pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor. Noul act normativ elimină astfel condiţia de vârstă maximă de 35 de ani pentru a permite accesul la facilităţile acordate tuturor persoanelor care nu au mai deţinut anterior o altă afacere. Totodată, legea prevede scutirea angajatorilor de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului. „Am eliminat restricţia de vârstă pentru întreprinzătorii debutanţi. Încurajarea întreprinzătorilor autohtoni este un mijloc direct de susţinere a dezvoltării economiei“, a declarat, citat de Agerpres, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu.
O altă facilitate ce poate fi acordată de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism o reprezintă alocaţia financiară nerambursabilă de cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul în lei), din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri. Întreprinzătorii trebuie, în mod firesc, să prezinte dovada surselor de cofinanţare a proiectului. Potrivit precizărilor oferite de oficiali, alocaţiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinaţie cuprinse în bugetul Departamentului pentru IMM-uri. În acelaşi timp, legea amintită prevede şi acordarea de garanţii de către Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), pentru creditele contractate de âSRL-Dâ, în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism. „În perioada 2011-2014, numărul mediu anual de beneficiari de alocaţii financiare nerambursabile în valoare de 10.000 de euro a fost de 500 de microîntreprinderi. În aceeaşi perioadă, 14.000 de microîntreprinderi nou-înfiinţate au beneficiat de facilităţile fiscale acordate conform OUG nr. 6/2011. Trebuie respectate condiţiile prevăzute în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi ale FNGCIMM, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei“, se arată într-un comunicat.
Pe de altă parte, microîntreprinderile vor primi chiar din această lună fonduri europene dacă angajează absolvenţi de liceu şi facultate. Microîntreprinderile pot beneficia de subvenţia din bani europeni dacă creează maximum trei noi locuri de muncă, întreprinderile mici maximum şapte noi locuri de muncă, iar întreprinderile mijlocii, maximum 15 locuri de muncă, potrivit ministrului. (Oana Nistor)