Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fermierii afectaţi de calamităţi vor fi scutiţi de impozitul pe 2013
Producătorii agricoli care nu au înregistrat venituri în anul 2013 din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau extreme vor fi scutiţi de la plata impozitului pe anul trecut proporţional cu gradul de calamitate.
Producătorii agricoli care nu au înregistrat venituri în anul 2013 din cauza calamităţilor naturale vor beneficia de amnistie fiscală pentru impozitul pe norma de venit, potrivit unei decizii luate de Ministerul Finanţelor Publice. „Salut iniţiativa Ministerului de Finanţe prin care cei care nu au înregistrat venituri în anul 2013, pentru că au avut producţiile calamitate, iar conform legislaţiei în vigoare trebuia să plătească un impozit la norma de venit, vor avea o amnistie fiscală, adică nu vor mai trebui să plătească acele sume. De acum, legislaţia va fi foarte clară: cei care nu au înregistrat venituri nu pot să plătească impozit pe norma de venit“, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice, impozitul pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de către agricultorii şi asociaţiile agricole care au înregistrat pagube în cursul anului trecut din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile sau extreme va fi diminuat proporţional cu gradul de calamitate a producţiei.
Măsura de sprijin se va aplica producătorilor care îndeplinesc, cumulativ, următoarele trei condiţii: impozitul a fost stabilit pe bază de norme de venit, pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de asigurare şi producţia a fost calamitată în proporţie de peste 30%.
Gradul de calamitate se dovedeşte cu documentul emis de autoritatea competentă, în condiţiile legii, după care Fiscul va emite decizia de anulare a impozitului şi, după caz, a obligaţiilor fiscale, accesorii aferente acestuia, chiar dacă împotriva actelor administrative fiscale prin care au fost stabilite s-au exercitat ori nu căi de atac, precizează portalul specializat în agricultură recolta.eu.
Producătorii agricoli care au efectuat plata creanţelor fiscale anuale au dreptul la restituirea sumelor achitate, procedura de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole fiind stabilită prin ordin al ministrului finanţelor la propunerea ANAF.
Impactul bugetar estimat pentru scutirea acordată agricultorilor în acest an este de 5,22 milioane de lei.
În ceea ce priveşte ajutorul de minimis pe care legumicultorii afectaţi de grindină urmează să-l primească, ministrul Constantin a precizat că încă nu s-a stabilit cuantumul, dar sumele vor fi suportate din bugetul MADR. „Ne-am manifestat intenţia ca cei care au fost afectaţi de grindină în jurul Bucureştiului şi în alte zone din ţară, mă refer pe zona de solarii, pe zona de legumicultură, să primească anumite despăgubiri printr-un ajutor de minimis. Încă n-am stabilit cuantumul, avem o evaluare primară, iar după ce vom face toate evaluările, vom căuta să identificăm sumele necesare. Nu sunt sume foarte mari şi cred că putem să suportăm fără nici un fel de rectificare din bugetul Ministerului Agriculturii“, a declarat ministrul agriculturii. (Oana Nistor)