Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Fermierii din sectorul laptelui, încurajaţi să crească producţia
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se pregăteşte pentru atenuarea şocului reprezentat de eliminarea cotelor de lapte, care va aduce cu sine o creştere masivă a importurilor. Astfel că în acest an subvenţia pe cap de animal este una semnificativ mai mare decât anul trecut pentru fermierii care vor să-şi crească efectivele şi producţia de lapte.
Cota de lapte alocată României va dispărea începând cu data de 15 aprilie 2015, iar de la acel moment fermierii din sectorul zootehnic vor fi mult mai expuşi importurilor de lapte. Pentru a contracara efectele acestui şoc, Ministerul Agriculturii a anunţat o serie de măsuri la care pot apela fermierii, prima fiind creşterea subvenţiei pe cap de animal şi acordarea de subvenţii suplimentare pentru cei care vor să-şi crească efectivul de animale, respectiv producţia de lapte. „Ar putea reprezenta o ameninţare şi ne pregătim pentru acel moment (dispariţia cotei de lapte - n.r.). Din acest motiv am schimbat în acest an modalitatea de subvenţionare. Dacă anul trecut crescătorii de bovine aveau la dispoziţie un sprijin unitar pe cap de animal, din 2014 am schimbat şi pe lângă acest sprijin unitar avem şi un sprijin pentru cei care raportează producţia de lapte. În acest fel vedem că sunt stimulaţi să producă mai mult. Anul trecut, ajutorul era de 500 de lei pe cap de animal, anul acesta este între 730 şi 1.300 de lei pe cap de animal, stimulativ pentru cei care vor să îşi crească efectivele şi producţia de lapte“, a declarat la mijlocul acestei săptămâni ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
În acelaşi timp, ministrul agriculturii mizează pe o creştere a producţiei autohtone de lapte prin investiţii în zona de genetică. „S-a investit foarte mult în ceea ce înseamnă aparatură, tehnologie, pentru a reduce costul de producţie şi în egală măsură s-a investit foarte mult şi se va investi şi mai mult în perioada următoare în zona de genetică, astfel încât să creştem productivitatea şi pe cap (de animal - n.r.), dar să scădem costul de producţie prin folosirea unei tehnologii avansate“, a spus ministrul.
În luna mai a acestui an, reprezentantul delegaţiei României pe lângă Comisia Europeană, ministrul plenipotenţiar Achim Irimescu, a declarat că eliminarea cotelor de lapte va reprezenta un şoc pentru cei mai mulţi dintre producătorii români. „Din păcate, s-a decis la nivel european eliminarea cotelor de producţie care, sigur, la prima vedere, n-ar trebui să dezavantajeze România, pentru simplul fapt că România n-a realizat niciodată cota. Nu producem noi în România cota, dar suntem invadaţi de laptele produs în exces în alte state membre şi cel mai la îndemână este, sigur, laptele din Ungaria, care are un randament mult mai bun decât cel din România şi, atunci, desigur, producătorii români se vor vedea confruntaţi cu mari probleme“, a spus Irimescu, citat de portalul agricol recolta.eu. România aplică sistemul cotelor de lapte odată cu aderarea la UE, de la 1 ianuarie 2007, însă cota totală de producţie (3.245.000 tone) nu a fost niciodată realizată integral din cauza randamentului redus de producţie, a infrastructurii precare sau a lipsei instalaţiilor de mulgere şi răcire.
În aceste condiţii, dar şi pentru ca micii fermieri să obţină buletinul de analiză cu normele de calitate a laptelui care le permite vânzarea pe piaţă, Guvernul a decis anul trecut să acorde un sprijin financiar, sub forma unui ajutor de minimis, pentru sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la cinci vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei, în vederea achiziţionării unor tancuri de răcire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comună, pentru asigurarea livrării laptelui materie primă spre procesare. (Oana Nistor)