Cadrele medicale au început ieri pichetarea sediului Ministerului Sănătăţii, sindicaliştii anunţând că vor continua protestul şi în următoarele opt zile, iar în funcţie de reacţia factorilor decidenţi, vor hotărî dacă vor intra sau nu în grevă generală.
Protestele medicilor au început ieri cu pichetarea, timp de două ore, a Ministerului Sănătăţii, sindicaliştii revoltându-se împotriva salariilor mici şi a bugetului mic alocat acestui domeniu. Protestatarii cer, potrivit Agerpres, şi o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistemul public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi. Totodată, protestatarii doresc consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului.
Protestele vor continua astăzi şi mâine cu pichetarea Ministerului Sănătăţii, urmând ca săptămâna viitoare sindicaliştii să picheteze Ministerul Finanţelor. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a afirmat că următoarea etapă va fi organizarea unui marş şi a unui miting în Bucureşti la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ 40.000 de profesionişti din sănătate. În funcţie de reacţiile miniştrilor de resort, medicii vor decide dacă, în luna noiembrie, vor intra sau nu în grevă generală.
Potrivit lui Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eşalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenţilor nu se negociază.
Reacţia ministrului: Problemele se rezolvă prin dialog, nu în stradă
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că problemele din sistem nu vor putea fi rezolvate în stradă, ci doar urmând calea dialogului. „Stând în stradă, nu se rezolvă problemele, ele se rezolvă prin dialog. Să stăm de vorbă şi să continuăm dialogul pe care l-am început. Avem grupuri de lucru formate, avem proiecte de lege care sunt în dezbatere publică făcute cu dumnealor, nu inventate. Eu nu ştiu de ce se stă în stradă, dar nu asta este problema mea. Problema mea este să rezolvăm problema“, a spus ministrul, citat de Agerpres. Întrebat dacă se vor dubla salariile rezidenţilor, ministrul a spus că acest lucru nu se va putea face în acest an, dar s-ar putea găsi o modalitate pentru a fi mărite cu anumite procente. „Eu am spus că în acest an este imposibil pentru că nu este buget, nu putem să inventăm buget în luna septembrie, dar încercăm să găsim poate anumite procente. Suntem în calcule, când le vom termina, o să stăm de vorbă. Eu le-am spus de câte ori m-am întâlnit cu dumnealor, pentru medicii rezidenţi, ca să nu amestecăm toate salariile aici, pentru medicii rezidenţi ar putea să fie de la 2% la 20%, în funcţie de cum vom termina calculele prin restructurare şi reorganizare, dar mai devreme de 1 noiembrie nu pot fi acordate“, a afirmat ministrul. Referindu-se la celelalte cadre medicale, Eugen Nicolăescu a spus că există un proiect-pilot pe care ministerul încearcă să îl pună în aplicare de la 1 ianuarie 2014. (Oana Nistor)