Istoricul Marius Turda, profesor la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, a conferențiat recent la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pe tema „Eugenia și dezumanizarea persoanelor cu dizabilități”. Cu rădăcini în ultima parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, eugenia (teorie care susține îmbunătățirea fondului ereditar prin intermediul selecției sociale și biologice a populației, n.r.), spune profesorul Turda, are încă reminiscențe atât în mentalul colectiv, cât și în abordarea persoanelor cu anumite dizabilități: „Aceste forme de gândire continuă și în ziua de azi. S-a văzut asta și în timpul pandemiei - cine merită să trăiască și cine nu. Și este șocant și foarte trist”.
Pachet de sprijin pentru Republica Moldova
Cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat vreodată Republica Moldova a fost anunțat de Ursula von der Leyen la 10 octombrie, la Chișinău. Este vorba de un Plan de creştere în valoare de 1,8 miliarde de euro, susţinut de un Mecanism de reformă pentru perioada 2025-2027. Pachetul se află acum pe agenda Parlamentului European, care îl examinează, amendează și aprobă, proces în care sunt implicați mai mulți europarlamentari români.
Pachetul propus de Comisia Europeană (CE) pentru Republica Moldova se bazează pe trei piloni, care vizează: creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, printr-un mecanism care ar putea sprijini, de exemplu, construirea de drumuri, poduri și infrastructuri feroviare, finalizarea unei noi linii electrice și începerea lucrărilor la alte două, pentru conectarea la rețeaua UE, spitale noi în Cahul și Bălți, internet în bandă largă în zonele izolate. Al doilea pilon are în vedere consolidarea accesului la piața unică a UE, iar al treilea, sprijinirea reformelor socioeconomice.
Eurodeputatul român Siegfried Mureşan (PNL/PPE), raportor în comisia de specialitate pentru acest pachet de sprijin pentru Chişinău, s-a angajat să facă eforturi ca iniţiativa să fie aprobată rapid de Parlamentul European şi banii să ajungă în Republica Moldova cu o creştere a prefinanţării faţă de propunerea CE, scrie corespondentul Agerpres la Bruxelles.
„Republica Moldova are nevoie de sprijin economic chiar în prima parte a anului următor, pentru că am văzut cât a fost de greu de ţinut alegeri prezidenţiale şi referendum, în condiţiile în care situaţia economică este dificilă în Republica Moldova”, a declarat Siegfried Mureşan jurnaliştilor români.
Mai exact, europarlamentarul va milita pentru adoptarea pachetului la începutul lui 2025 şi pentru ca prefinanţarea să fie plătită în primul semestru din 2025. Legat de prefinanțare, propusă de Comisie la 7% din cele 1,8 miliarde euro, Mureșan va face demersuri pentru creşterea procentului. În al treilea rând, Siegfried Mureşan şi-a fixat ca obiectiv să crească ponderea fondurilor nerambursabile în acest pachet de sprijin. „Comisia Europeană a propus 20% fonduri nerambursabile şi 80% credite, în condiţii, ce-i drept, foarte avantajoase pentru Republica Moldova, o durată de rambursare lungă, rată a dobânzii foarte mică. Obiectivul meu este modificarea raportului în favoarea fondurilor nerambursabile”, a subliniat Siegfried Mureşan.
Eurodeputatul român a mai afirmat că Uniunea Europeană a înţeles în sfârşit în ultimele două luni cât este de importantă Republica Moldova pentru siguranţa UE şi cât de mare este dorinţa Rusiei de a ţine această țară pe loc. La rândul său, vicepreşedintele PE Victor Negrescu a anunţat că face demersuri pentru deschiderea unui birou al legislativului european la Chişinău. (C. Z.)