Sfârșitul săptămânii trecute a adus două semnale de alarmă privind evoluția economiei. Primul a venit de la Institutul Naţional de Statistică (INS), care a publicat datele pe trimestrul trei, arătând că
Rețea de fabrici de IA în Europa
Entitate europeană înființată în 2018, cu sediul în Luxemburg, European High Performance Computing (EuroHPC) Joint Undertaking (Inițiativa Comună Europeană pentru Calcul de Înaltă Performanță) a lansat, în septembrie 2024, un apel de proiecte pentru înfiinţarea unor fabrici de inteligenţă artificială (IA), cu scopul de a spori substanţial puterea de calcul pentru IA și de a întări poziţia Europei în domeniu. Cererea de propuneri va fi deschisă până la 31 decembrie 2025, iar proiectele vor fi sprijinite cu aproape un miliard de euro de la UE, prin programele Europa Digitală şi Orizont Europa şi cu o finanţare egală din partea statelor membre.
Până acum au fost depuse şapte propuneri, care vin din partea a 15 state membre UE şi două state asociate, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Proiectele au fost înaintate de Finlanda (cu participarea Cehiei, Danemarcei, Estoniei, Norvegiei şi Poloniei), Luxemburg, Suedia, Germania, Italia (cu participarea Austriei şi Sloveniei) şi Grecia. În plus, Spania pregăteşte un proiect cu participarea Portugaliei, României şi Turciei. Toate vor fi evaluate de un panel independent de experţi, primele fabrici IA selectate urmând să fie anunţate în decembrie.
Aceste fabrici vor crea un ecosistem european în jurul reţelei UE de supercalculatoare (HPC) şi vor fi disponibile pentru o serie de utilizatori cum ar fi start-upuri, industrii şi cercetători, care, având acces la serviciile de date, de calcul şi de stocare aferente, vor dezvolta modele de IA generativă de mari dimensiuni în sectoare-cheie.