Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
O inițiativă pentru viitorul copiilor
Palatul Parlamentului a găzduit, ieri, conferința „Referen- dumul pentru căsătorie în România: perspective națio- nale și internaționale”, organizată de Coaliția pentru Familie și Platforma civică „Împreună”. Au fost prezenți la eveniment, pe lângă politicieni și reprezen- tanți ai unor culte religioase, membri ai mișcărilor pro-familie din Franța și Croația, re- prezentanți ai organizațiilor de apărare a drepturilor omului ADF International, precum și European Dignity Watch.
La conferința internațională s-a discutat despre importanța apărării și promovării familiei naturale și a exercitării democrației directe prin referendumul cerut de peste trei milioane de români (aproximativ 16% din populația cu drept de vot din România). Aceștia au semnat pentru a cere o consultare populară care să aprobe clarificarea înțelesului noțiunii de căsătorie din Constituția României, pentru ca aceasta să fie astfel armonizată cu Codul Civil.
Organizarea în România a unui referendum privind căsătoria, primul din istoria țării, „ar fi semnul unei democrații funcționale”, a spus Sophia Kuby, director EU advocacy ADF International. Ludovine de La Rochère, lidera mișcării pro-familie „La Manif pour tous” din Franța, a prezentat modul nefericit în care au decurs lucrurile în țara sa. Fostul președinte François Hollande a promulgat o lege care permite „căsătoria” pentru cuplurile de același sex. Luni de zile au protestat în stradă milioane de francezi. Un milion i-au trimis o scrisoare care spunea că familia decurge din căsătorie și legea permite adopția de copii de către cupluri de același sex. Președintele nu a ascultat voința populară și a promulgat legea. Consecința pentru Franța: în această țară până și logourile firmelor care reprezentau o familie formată din bărbat și femeie au fost schimbate pentru ca reprezentările să fie neutre în ceea ce privește genul. Primăria din Paris emite certificate de naștere în care cuvintele „Mama” și „Tata” sunt înlocuite cu „Părinte 1” și „Părinte 2”.
Dr. Željka Markić, membră a comitetului care a organizat un referendum câștigător pentru căsătorie în Croația, a povestit că partidul de guvernare și președintele se opuneau. Dar, când în 2013 peste 17% din croați au semnat pentru referendum, politicienii l-au organizat în șase luni de la depunerea inițiativei. În România, au trecut trei ani de când a fost depusă o astfel de inițiativă cetățenească.
„Ne găsim în situația privilegiată de a fi împreună și a vorbi despre o temă care nu ne dezbină, ci ne unește în jurul celei mai frumoase și mai pline de moralitate inițiative civice de după 1989. Se vorbește că referendumul este inutil și costisitor, ignorându-se că România s-a trezit la timp față de alte state (…)”, a afirmat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta a invitat la folosirea de către noi toți a sintagmei familie naturală, familie firească, și nu „tradițională”, aceasta din urmă fiind foarte ușor de discreditat și, în mintea unora mai puțin informați sau pasivi, este asociată cu o vreme revolută, cu un timp desuet (…). „S-a spus că Biserica Ortodoxă Română se ascunde în spatele acestei inițiative. BOR, alături de celelalte culte religioase din România, este cea care include adevărata societate civilă. Societatea civilă autentică din România se regăsește în conținutul uman al cultelor religioase, nu în ONG-uri minuscule, dar foarte zgomotoase, care au confiscat însăși noțiunea de societate civilă (…)”, a continuat reprezentantul Patriarhiei Române.
În opinia sa, „o altă diversiune este asocierea milioanelor de români care pledează pentru firesc și normalitate cu niște categorii sociale inventate: de fanatici și de proști. Această descriere nu am auzit să fi fost taxată de vreun organism care de altfel supraveghează foarte atent spațiul public românesc, și nici amendată (…) Nu poți să fii fanatic și nici prost dacă îmbrățișezi frumosul și normalitatea. (…) Vocea tuturor cultelor religioase din România trebuie să se facă auzită, pentru că, la nivelul unor lucruri esențiale de morală publică, avem aceeași gândire”.
Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului Cetățenesc de Inițiativă pentru organizarea Referendumului, a declarat pentru Ziarul Lumina că „întreaga noastră istorie este o lungă așteptare. (...) Îndelunga răbdare românească este tradițională, dar cred că în acest caz ar trebui să contrazicem această tradiție și să spunem că trei ani este de ajuns. Și să amintim clasei politice că are niște promisiuni făcute și că e foarte bine pentru ea să și le țină. Către toți cei care ne sprijină, îi rugăm să o facă cât mai de aproape și să fie conștienți că, dacă vom ajunge la referendum, e un lucru foarte- foarte important. Nu este o chestiune pasageră, trecătoare, nu este pură ambiție, ci este vorba despre viitorul copiilor lor. Cred că avem ocazia de a onora această sută de ani de Românie Mare. Și cum o putem onora, sărbători, omagia, decât arătându-i în continuare că suntem o națiune conștientă de ceea ce trebuie să facă pentru viitorul ei?”
La eveniment au participat persoane din societatea civilă pro-familie din România și din străinătate, intelectuali, politicieni, lideri religioși de la toate cultele din România, cu excepția celui musulman.