Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
OECD: La sfârşitul anului 2010, Spania va avea 4,5 milioane de şomeri
Criza economică începută în 2007 va duce, în Spania, la apariţia a 2,7 milioane de noi şomeri la finalul anului 2010, numărul total al acestora urmând a se ridica atunci la 4,5 milioane, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), prezentate în raportul anual asupra perspectivelor angajării.
Cei 18,1% dintre spaniolii apţi de muncă în luna iunie, dar care nu îşi găseau un loc de muncă, vor ajunge să numere 19,8% din populaţia activă - 4,47 de milioane de şomeri - la finalul anului viitor. Astfel, potrivit previziunilor OECD, nu numai că nivelul şomajului va fi cel mai ridicat în Spania la finalul anului viitor, comparativ cu restul ţărilor membre, ci va atinge şi un nivel dublu faţă de medie - 9,9%. În termeni absoluţi, creşterea numărului şomerilor din Spania va fi depăşită numai de SUA, care vor număra peste 8,5 milioane de noi şomeri până ce se va termina anul 2010 - însă populaţia americană este de şase ori mai mare decât cea spaniolă. În urma Spaniei se vor situa Germania - cu 1,83 de milioane de noi şomeri -, Marea Britanie - cu 1,3 milioane de noi persoane fără un loc de muncă -, Japonia, Italia şi Franţa. În toate ţările organizaţiei, numărul şomerilor a crescut din 2007, când media şomajului era de 5,6% (nivelul cel mai scăzut din ultimii 25 de ani), la aproape 15 milioane de persoane până în luna iunie, iar până la sfârşitul anului viitor şomerii vor fi în număr de peste 25 de milioane - un record, apreciază OECD, de la al Doilea Război Mondial. Organizaţia face şi o serie de recomandări pentru ţările care, mulţumită planurilor anticriză evită o creştere tot mai mare a şomajului, dar care ar trebui să aplice politici active de ocupare a forţei de muncă, pentru a evita înăsprirea şomajului şi transformarea sa într-un fenomen structural. Este nevoie de reforme structurale pe piaţa muncii, insistă raportul OECD, şi de produse „asociate unor politici de ocupare a forţei de muncă bine concepute, cu resurse suficiente, care pot contribui de manieră decisivă la lupta împotriva spectrului şomajului deja existent“.