Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Paşi spre administrarea modernă a actelor de stare civilă
Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă va permite optimizarea eliberării şi gestionării certificatelor pentru naştere, căsătorie, divorţ şi deces, urmând să fie digitizate documente de stare civilă emise în urmă cu până la 100 de ani. În mare măsură, aceste evenimente de viaţă - naştere, căsătorie, divorţ şi deces - vor fi înregistrate în mod automat, promit oficialii implicaţi în proiect.
Managerul proiectului, Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date, a prezentat pe larg proiectul de informatizare a actelor de stare civilă, la finalul căruia vor fi posibile accesarea online a datelor şi informaţiilor referitoare la proceduri sau formulare, descărcarea şi încărcarea online a formularelor, plata pe internet a taxelor aferente, precum şi programarea online în vederea accesării serviciilor.
„Proiectul urmează să asigure accesul facil al cetăţenilor, într-un mod rapid, modern şi securizat, la serviciile de stare civilă, atât în ceea ce priveşte informarea, cât şi în ceea ce priveşte transmiterea informaţiei în format electronic, astfel încât încercăm să simplificăm situaţiile în care cetăţeanul trebuie să facă dovada anumitor evenimente de viaţă. Sistemul va trebui să genereze informaţiile necesare cetăţeanului, în măsura în care acesta solicită accesul la un anumit tip de serviciu”, a declarat Cătălin Giulescu.
Proiectul de implementare a unui sistem digitalizat pentru emiterea certificatelor de naştere, de căsătorie sau deces este finanţat prin Programul Operaţional „Competitivitate” şi beneficiază de un buget de aproximativ 185 milioane de lei, din care aproximativ 156 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. În prezent, proiectul se află în a zecea lună de implementare, termenul de finalizare fiind iunie 2021.
Potrivit lui Cătălin Giulescu, un alt obiectiv al proiectului este reprezentat de furnizarea serviciilor de tip „government to citizen” şi „government to government”, în contextul în care cetăţenii vor avea parte de servicii directe.
„Încercăm să reducem foarte mult birocraţia. În acest sens, autorităţile vor avea acces direct, potrivit competenţelor legale, la anumite informaţii, pe care, în momentul acesta, cetăţeanul este obligat să le prezinte când solicită prestarea unui anumit tip de serviciu”, a mai spus şeful Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei.
El a arătat că proiectul, pe lângă implementarea platformei de servicii electronice care au la bază informaţii de stare civilă, va presupune şi informatizarea fluxurilor interne specifice tuturor instituţiilor implicate.
Există în proiect şi o componentă de arhivare a actelor de stare civilă emise în urmă cu până la 100 de ani. Acestea vor fi digitizate, stocate electronic şi gestionate arhivistic.
„Ne propunem să digitizăm documentele de stare civilă emise în urmă cu până la 100 de ani, ne propunem stocarea electronică şi gestionarea arhivistică şi creşterea nivelului de colaborare şi de comunicare între comunităţile locale şi instituţiile publice în problematica stării civile”, a explicat Paul Zai, consilier al ministrului afacerilor interne.
La rândul său, Ionuţ Andrei, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a precizat că, în mare măsură, aceste evenimente de viaţă - naştere, căsătorie, divorţ şi deces - vor fi înregistrate în mod automat.
„Obiectivul comun este de a ne crea un trai mai bun, a scădea timpul petrecut la cozi. Sper peste 10 ani, copiii noştri să vadă cozile de la ghişee doar pe internet, la fel cum vedem noi cozile de la pâine, la care stăteau părinţii noştri acum 30 de ani”, a afirmat Ionuţ Andrei.
Proiectul „Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă” (SIIEASC) este implementat de Ministerul Afacerilor Interne alături de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.