Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Prețul gazelor își va reveni iarna viitoare
Guvernul nu ia în calcul o plafonare a preţurilor energiei la producători, dar preţul gazelor pentru iarna 2022-2023 va fi la jumătate faţă de această iarnă, a afirmat Niculae Havrileţ, consilier al ministrului energiei.
„Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, preţul va fi la jumătate faţă de cel de acum”, a spus Havrileţ, citat de Agerpres, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.
Consilierul a arătat că nu se doreşte plafonarea preţurilor la nivelul producătorilor, ci se va merge pe măsuri ţintite, către consumatorii aflaţi cu adevărat în situaţie defavorabilă, măsuri care vor necesita un buget de un miliard de lei.
„Problema banilor nu există, sunt bani suficienţi. La aceste preţuri se ataşează TVA care intră imediat la facturare. Costurile cu încălzire, fie pe energie, fie pe gaze, vor veni abia în facturile din ianuarie, deci există posibilitatea ca până atunci să se adune banii respectivi la buget. S-a considerat că în jur de un miliard de lei poate fi această sumă de ajutor”, a mai spus oficialul ministerial.
Referitor la preţurile la energie electrică, acestea vor rămâne mari în România cel puţin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza cărbune pentru producerea de energie, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul aceleiași dezbateri. El a explicat că preţul pieţei este dat de energia cea mai scumpă, în acest caz cărbunele.
Aceasta înseamnă că măsurile de sprijin acordate de autorităţi pentru consumatorii casnici, vulnerabili şi industriali vor rămâne în vigoare, a arătat preşedintele autorităţii de concurenţă. (C. Z.)