Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor Păstoreşti la Cluj-Napoca
Aflat la prima ediţie, Festivalul Tradiţiilor Păstoreşti, organizat de Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Centrul Naţional de Informare Turistică, are loc în perioada 19-20 iulie la Expo Transilvania, cu intrarea liberă.
Evenimentul va reuni spectacole de folclor tradiţional, un târg de meşteşugari, care va include, pe lângă produsele tradiţionale româneşti, şi demonstraţii ale meşterilor populari, o zonă dedicată spectacolelor de folclor, ateliere de creaţie, o zonă gastronomică, precum şi o expoziţie de câini ciobăneşti şi rase de oi româneşti. Festivalul va cuprinde în program şi două concerte organizate în scop caritabil, intitulate „Din suflet pentru suflet“, în sprijinul tinerei interprete de muzică populară Anamaria German Vergu, în vârstă de 22 de ani, care a fost victima unui accident rutier, în urma căruia a rămas imobilizată, necesitând intervenţii chirurgicale la o clinică din Londra.
Promovarea culturii tradiţionale
Festivalul Tradiţiilor Păstoreşti este un proiect conceput de tânărul etnolog Eugen Ţepeş Stroia, un eveniment de excepţie care promovează cultura tradiţională autohtonă şi care reuneşte zeci de artişti şi ansambluri populare, conform unui comunicat al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Programul zilei de sâmbătă, 19 iulie, cuprinde prezentarea asociaţiilor crescătorilor de oi din Transilvania; prezentarea meşterilor populari şi a obiectelor de artă tradiţională; vernisajul expoziţiei de fotografie etnografică „Păstoritul în Transilvania“, expoziţia chinologică - câini ciobăneşti româneşti; degustare de preparate tradiţionale ciobăneşti la ceaun, spectacolul caritabil „Din suflet pentru suflet“; cina păcurarilor.
În programul de duminică, 20 iulie, sunt cuprinse: prezentarea turmei de oi şi a ciobanilor, mulsul oilor şi prepararea caşului de oaie; muzică şi obiceiuri tradiţionale oferite de Cătineanu Vasile - fluier, horitorii din Câmpia Transilvaniei, Balcău Traian şi Moldovan Emil, Grupul folcloric „Marisana“, condus de Ioan Mariş; expoziţie de oi - prezentarea celor mai frumoase rase de oi româneşti; degustare de preparate tradiţionale ciobăneşti la ceaun; spectacol caritabil „Din suflet pentru suflet“; cina oilor. La acest eveniment participă ca invitaţi speciali: Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni şi Asociaţiile Crescătorilor de Oi din Transilvania, conform comunicatului Muzeului Etnografic al Transilvaniei. (Oana Rusu)