Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Primele din sectorul bancar, supravegheate de UE
Uniunea Europeană va urmări cu atenţie situaţia bonusurilor acordate băncilor care au beneficiat de ajutorul statului, a declarat, vineri, comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes, transmite Reuters.
„Un element care va fi atent analizat este valoarea primelor, vom verifica dacă acestea promovează profitabilitatea pe termen lung a băncilor“, a afirmat comisarul european pentru concurenţă într-un discurs la conferinţa de la Fiesole, în Italia. Neelie Kroes a explicat că, în ultimele şase luni, multe guverne UE şi-au luat angajamentul în faţa Comisiei Europene că vor ajusta bonusurile şi plăţile acordate bancherilor, în condiţiile în care băncile au primit ajutoare de stat în valoare de miliarde de dolari de la înrăutăţirea crizei. Săptămâna trecută miniştrii de Finanţe din UE au solicitat Statelor Unite şi partenerilor din G20 să stabilească o legătură între remuneraţia bancherilor şi performanţele obţinute şi să limiteze „excesiva cultură riscantă a bonusurilor“, care pune în pericol întregul sistem financiar. Printre băncile salvate de stat se află Royal Bank of Scotland Group Plc, Lloyds Banking Group Plc, Dexia SA, Fortis şi Commerzbank AG . Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi-a anunţat recent intenţia de a cere partenerilor din G20 o limitare a bonusurilor bancherilor la nivel internaţional, după ce a obţinut din partea băncilor franceze un angajament vizând acordarea de bonusuri doar în funcţie de performanţele traderilor. Cu toate acestea, numeroşi directori de bănci din Franţa estimează că o astfel de măsură de plafonare a bonusurilor, limitată la nivel naţional, ar fi ineficace, dacă nu ar fi urmată şi de alte mari state industrializate. Băncile franceze au acceptat să introducă un sistem de bonusuri conform căruia băncile ar putea „recupera“ primele angajaţilor, dacă performanţele acestora nu sunt concludente în anii următori.