Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Procedurile de adopţie vor fi simplificate
Termenele şi procedura de adopţie a copiilor se vor reduce şi simplifica astfel încât numărul copiilor adoptaţi să crească, au anunţat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), instituţie nou-reînfiinţată (în acest an). La jumătatea lunii mai, în ţara noastră erau 3.416 copii adoptabili.
Ziua Naţională pentru Adopţie, instituită prin Legea nr. 21/2014, a fost sărbătorită pentru prima oară oficial luni, 2 iunie, cu această ocazie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) organizând în colaborare cu alte instituţii şi prima ediţie a conferinţei naţionale „Şi EU merit o FAMILIE“. Preşedintele nou-reînfiinţatei instituţii a dat asigurări că în perioada următoare vor fi simplificate procedurile de adopţie astfel încât numărul copiilor adoptaţi să devină cât mai mare. „Avem în îngrijirea statului aproximativ 60.000 de copii. Chiar dacă nu toţi vor putea fi adoptaţi, trebuie să ne asigurăm că această şansă le este oferită tuturor celor care sunt adoptabili. În calitatea mea de preşedinte al ANPDCA, îmi propun să scurtăm termenele relativ mari şi să uşurăm procedura uneori greoaie de adopţie a unui copil. Prin aceasta sper ca numărul copiilor adoptaţi să devină cât mai mare. Orice copil, indiferent de vârstă, etnie, stare de sănătate, are dreptul la o familie“, a arătat preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman.
În acest sens, Asociaţia SOS Infertilitatea a propus modificarea Legii privind procedura adopţiei, astfel încât să nu mai fie necesar consimţământul rudelor până la gradul al IV-lea, arătând că anul trecut au fost eliberate 1.630 de atestate de persoane ori familii apte să adopte şi s-au pronunţat doar 743 de sentinţe de încuviinţare.
În sistemul de protecţie specială din România sunt peste 61.700 de copii, însă la jumătatea lunii mai 2014 erau adoptabili 3.416 copii, inclusiv cei aflaţi în etapa de potrivire şi încredinţaţi în vederea adopţiei. Anul trecut au fost adoptaţi doar 738 de copii, potrivit unui comunicat al ANPDCA, citat de Agerpres. În ceea ce priveşte familiile declarate apte să adopte, acestea erau, la mijlocul lunii trecute, în număr de 1.437.
În acelaşi timp, Ministerul Muncii a anunţat că, în urma procesului de dezinstituţionalizare a copiilor, care ar trebui să se finalizeze în 2020, România nu va mai avea, până la data amintită, copii în centrele de plasament. „Obiectivul nostru este ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament, iar pe termen scurt, până la sfârşitul acestei sesiuni a legislativului, un alt obiectiv este acela de a nu mai avea nici un copil cu vârsta de până la 3 ani în instituţii“, a declarat duminică ministrul Rovana Plumb.
Dezinstituţionalizarea copiilor se va baza pe un program prin care asistenţii maternali, asistenţii sociali, la nivelul fiecărei comunităţi locale, se vor ocupa de viaţa copiilor. Totodată, preşedintele ANPDCA a apreciat că, pentru a nu mai ajunge copii în instituţii de stat, „familiile sărace, cu probleme, trebuie susţinute“. „Copiii ajung în instituţii din cauze care ţin de familiile lor. Soluţia este a se lucra cu familia, care trebuie susţinută, îndrumată, ajutată cu servicii la nivel local, astfel încât părinţii să poată fi capabili să îşi ţină copiii în familia naturală, unde lor le este cel mai bine. Ne dorim ca toţi copiii din instituţii să trăiască într-o familie de permanenţă - fie a lor, cea naturală, fie într-o familie de adopţie, iar cei pentru care nu se poate ajunge la această soluţie să rămână în căsuţe mici, de tip familial, care să le asigure un mediu cât mai apropiat de cel familial“, a spus Gabriela Coman. (Oana Nistor)