Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Recolta de grâu, cu 10% sub media din ultimii cinci ani
Producţia totală de grâu a României estimată pentru 2020 de către Direcţiile Agricole Judeţene, înainte de recoltare, era de 5,4 milioane de tone, însă Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) prognoza în data de 10 iulie o recoltă de 7,42 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) transmise la solicitarea Agerpres.
Până la data de 13 iulie, grâul a fost recoltat de pe 952.187 de hectare, respectiv 43,36% din totalul suprafeţei însămânţate în acest an de 2.196.040 de hectare, iar producţia obţinută de pe suprafaţa recoltată totaliza 2.757.123 de tone. Necesarul de grâu al României este de circa 2,5-3 milioane de tone.
Comisia Europeană și alte organisme de prognoză şi-au revizuit semnificativ estimările privind producţia de grâu a UE, din cauza condiţiilor secetoase din primăvară, chiar dacă unii analişti sunt de părere că perspectivele s-au îmbunătăţit ca urmare a ploilor şi temperaturilor moderate înregistrate în luna iunie.
Potrivit Comisiei, recolta de grâu a Franţei, cel mai mare producător de grâu al blocului comunitar, este estimată la 30,3 milioane de tone în acest an, în scădere cu peste 20% comparativ cu cea din 2019.
Recolta României este prognozată la 10% sub media din ultimii cinci ani, iar cea a Germaniei va scădea şi ea.
Cultivatorii de grâu din Europa s-au confruntat cu un sezon meteo agitat, care a început cu o toamnă ploioasă, ce a afectat însămânţările, şi o primăvară secetoasă, care a redus randamentele la hectar. În aceste condiţii, Comisia Europeană estimează o producţie de 117,2 milioane de tone, comparativ cu 121,5 milioane de tone cât estima în urmă cu o lună, informa Reuters la data de 25 iunie 2020.