Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Recomandări obligatorii pe etichetele legumelor congelate
Etichetele legumelor congelate ar putea conţine, în viitor, recomandarea ca acestea să fie preparate termic înaintea consumului, propunerea venind într-o teleconferinţă organizată de Comisia Europeană, alertată pe tema produselor congelate Greenyard, contaminate cu o bacterie periculoasă, care a dus la 47 de îmbolnăviri, inclusiv nouă decese. Apariția de noi cazuri de îmbolnăvire nu este exclusă din cauza perioadei lungi de incubaţie a listeriozei (de până la 70 de zile). Produsele congelate suspecte au fost retrase de la comercializare inclusiv în România.
Comisia Europeană a organizat, zilele trecute, o teleconferinţă cu toate statele membre, pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situaţiei generate de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) şi, posibil, în alte produse de origine vegetală congelate ale acestei firme. Recomandarea principală a fost legată de necesitatea ca autorităţile competente din statele membre să continue monitorizarea procedurilor de retragere a produselor companiei din Ungaria.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Comisia Europeană va elabora o serie de recomandări pentru a fi difuzate către consumatorii din toate statele membre.
„În urma discuţiilor, s-a propus ca pentru viitor să se menţioneze pe etichetele acestui tip de produse recomandarea ca acestea să fie preparate termic, înainte de a fi consumate (Listeria monocytogenes se distruge prin tratare termică - fierbere)”, precizează ANSVSA.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat zilele trecute că porumbul congelat şi posibil şi alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica companiei din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica respectivă, precizează EFSA.
Până în data de 8 iunie 2018, au fost raportate 47 de cazuri de îmbolnăvire, inclusiv nouă decese.
Pericolul nu a trecut. Potrivit specialiștilor, nu este exclus să apară noi îmbolnăviri din cauza perioadei lungi de incubaţie a listeriozei, de până la 70 de zile.
Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii care au un sistem imunitar slăbit, avertizează autoritățile europene.
În România, ANSVSA este autoritatea care monitorizează procedurile de retragere a produselor congelate aparţinând companiei din Ungaria, după ce a fost notificată oficial vinerea trecută cu privire la includerea României pe lista de distribuţie a acestor produse, pentru care s-a iniţiat deja retragerea preventivă în toate statele membre.
Ulterior, Autoritatea Sanitar-Veterinară a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, retrase de la comercializare şi reţinute oficial. Rezultatele primelor analize de laborator efectuate au infirmat prezenţa Listeriei monocytogenes în următoarele produse congelate: fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâşii, porumb dulce, amestec mexican de legume. Acestea s-au aflat pe lista de distribuţie a produselor pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă de la comercializare din statele membre.
„Probele prelevate din alte produse congelate, care au făcut obiectul retragerii preventive în Uniunea Europeană, sunt în curs de analizare în laborator”, precizează ANSVSA în comunicat.