Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Recordurile anului 2022
Anul care se va încheia în curând s-a evidenţiat printr-o serie de recorduri, care include creşterea spectaculoasă a preţurilor, incendiile devastatoare şi domnia reginei Elisabeta a II-a, după cum consemnează Agence France Presse.
Creşterea preţurilor. Invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, a făcut să crească preţurile la energie şi la alimente: indexul preţurilor alimentare calculat de FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) a atins în martie un vârf istoric, la fel şi tariful gazului pe piaţa europeană. Acest lucru a alimentat majorarea inflaţiei de-a lungul întregului an, care a atins +10,6% în octombrie în zona euro, cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 25 de ani.
Refugiaţi. Războiul din Ucraina a determinat şi cel mai important aflux de refugiaţi din Europa după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial: peste 6 milioane de ucraineni au plecat prin ţările limitrofe şi 8 milioane s-au mutat pe plan intern, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi - UNHCR. La scară planetară, numărul persoanelor dezrădăcinate a depăşit pragul de 100 de milioane.
Canicule şi incendii. În Europa, vara 2022 a fost cea mai caldă înregistrată de la debutul măsurătorilor, iar suprafeţele arse de incendii de vegetaţie au fost cele mai extinse, cu peste 600.000 de hectare distruse. La nivel global, emisiile de CO2 provenite din surse fosile nu au fost niciodată atât de mari ca în 2022.
Funeralii extraordinare pentru cel mai longeviv monarh britanic. Şaptezeci de ani de domnie, cu şapte ani mai mult decât stră-străbunica ei Victoria: viața reginei Elisabeta a II-a, decedată în ziua de 8 septembrie la 96 de ani, a fost la fel de extraordinară precum au fost şi funeraliile sale. Un sfert de milion de oameni au stat la cozi întinse pe kilometri pentru a-i aduce un ultim omagiu şi pentru a se reculege în faţa sicriului său, la Westminster Abbey.
Licitaţie de artă. Colecţia de artă a unuia dintre cofondatorii Microsoft, Paul Allen, a fost vândută în noiembrie, la New York, cu suma totală record de 1,62 miliarde de dolari. Au fost licitate tablouri de Georges Seurat, Paul Cezanne, Vincent Van Gogh şi Gustav Klimt. Un alt semnal ce atestă revigorarea pieţei operelor de artă: un portret al actriţei Marilyn Monroe, realizat de Andy Warhol, a devenit, în mai, cea mai scumpă lucrare artistică din secolul al XX-lea, după ce a fost achiziţionată cu 195 de milioane de dolari.
8 miliarde de oameni. Populaţia mondială a depăşit pragul de 8 miliarde de locuitori la jumătatea lunii noiembrie, potrivit ONU. Este „o creştere fără precedent”, în contextul în care populaţia globală din 1950 era de doar 2,5 miliarde de oameni. (C. Z.)