Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Reglementări mai stricte de vânzare a suplimentelor alimentare
Cumpărătorii de suplimente alimentare sunt de multe ori induși în eroare de comentariile de pe site-urile care comercializează aceste produse și confundă efectul lor cu cel al medicamentelor, este concluzia Consiliului Concurenței, care recomandă reglementări mai stricte pe această piață. Vânzările de medicamente fără rețetă şi de suplimente alimentare au crescut foarte mult în ultimii ani, de aceea este cu atât mai necesară informarea privind consecințele pe care le are administrarea acestora în exces sau fără recomandarea medicului.
Potrivit unui studiu derulat de Consiliul Concurenţei, consumatorii selectează medicamentele fără reţetă şi suplimentele alimentare în funcţie de beneficiile prezentate, experiența anterioară, sfaturi de specialitate. În ceea ce priveşte suplimentele alimentare, cumpărătorii sunt, însă, influenţaţi şi de opiniile de pe site-urile de comercializare a acestor produse. Unele dintre aceste comentarii nu sunt întotdeauna corecte, ceea ce poate adânci confuzia pe care o face cumpărătorul între medicamente (substanţe pentru tratarea sau prevenirea bolilor) şi suplimente alimentare (concentrate de vitamine, minerale sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic, dar care nu au proprietatea de tratare sau vindecare a unei boli).
În acest scop, autoritatea de concurenţă consideră necesară introducerea unor reglementări care să elimine situaţiile în care suplimentele alimentare sunt considerate medicamente, cum ar fi responsabilizarea comerciantului online şi afişarea comentariilor numai după evaluarea acestora de către un moderator.
Studiul autorităţii de concurenţă, preluat de Agerpres, mai arată că, în România, piața suplimentelor alimentare este în expansiune constantă.
Suplimentele pot fi achiziţionate din farmacii, dar şi din hipermarketuri, supermarketuri, magazine naturiste/plafar, benzinării, magazine online, iar disponibilitatea și publicitatea în creștere au făcut ca acestea să intre în regimul alimentar zilnic al populaţiei.
În clasamentul celor mai vândute suplimente se află cele utilizate pentru susţinerea sănătăţii tractului digestiv şi a metabolismului (Linex, Eubiotic, Protectis, Supradyn Energy). Clasamentul este completat de produsele pentru susţinerea sistemului genito-urinar (Idelyn Urinal şi Uractiv), pentru susţinerea osteo-articulară şi musculară (Proenzi Atrostop şi Supramax Articulaţii), pentru susţinerea sănătăţii sistemului nervos (Alanerv) şi pentru susţinerea sistemului cardiovascular (Korill, Devaricid şi Tarosin).
Potrivit Comisiei Europene, 19 state membre au adoptat norme naţionale pentru reglementarea utilizării plantelor, deoarece unele substanţe vegetale pot avea efecte negative asupra sănătăţii şi ar merita un control mai atent şi mai sistematic.
În acest context, Consiliul Concurenţei mai susţine propunerea Institutului de Bioresurse Alimentare privind monitorizarea efectelor suplimentelor alimentare. (C. Z.)