Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
România, gazda unui centru european de ajutor umanitar
Actuala „catastrofă umanitară se va extinde” și va fi nevoie de foarte multe ajutoare atât în România, cât şi în Ucraina. Pentru a veni în sprijinul ucrainenilor, în judeţul Suceava va fi amenajat un centru logistic european prin care se vor face colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în ţara vecină și care va deveni operațional în câteva săptămâni. Aflat în vizită în tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret, Suceava, șeful statului a afirmat că nici un ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în România, accentuând că autorităţile române vor face toate demersurile pentru a ameliora suferinţa refugiaţilor şi a celor care rămân în Ucraina.
„Pentru a veni în sprijinul celor care rămân în Ucraina am decis să amenajăm aici, în judeţul Suceava, lângă aeroport, un centru logistic pentru ajutor umanitar, un centru logistic european. Acest centru logistic, sau hub, va funcţiona sub umbrela Protecţiei civile europene rescEU, va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, de la toate organizaţiile internaţionale interesate şi va duce aceste ajutoare în Ucraina şi dacă este nevoie şi în Republica Moldova”, a mai spus Iohannis, potrivit Agerpres.
Şeful statului a vorbit și de planurile pe termen lung pentru cetățenii ucraineni veniți în România, care includ şcoli şi grădiniţe, cazare și locuri de muncă. „Avem planuri pe termen scurt, precum acest centru (cel logistic pentru ajutoare - n.r.), dar avem şi planuri pe termen mediu şi lung. (...) Pregătim şcoli pentru copii, pregătim cazare pentru refugiaţi, pe care îi vom ajuta chiar şi să-şi găsească locuri de muncă în România în cazul în care trebuie să rămână aici pentru mai mult timp”, a adăugat Iohannis. (C. Z.)