Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
S-a lansat primul ghid pentru părinţii copiilor cu dizabilităţi
World Vision România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) au lansat primul ghid adresat părinţilor care au copii cu dizabilităţi, intitulat „Toţi copiii au drepturi egale!“. Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, scopul principal al materialului este de a informa şi încuraja părinţii care au copii cu dizabilităţi, pentru ca drepturile acestora să poată fi respectate. „Copiii cu nevoi speciale şi părinţii lor trebuie să-şi cunoască drepturile pentru a se putea bucura de ele. Ghidul realizat de World Vision oferă o abordare complexă şi structurată a problematicii incluziunii sociale a copiilor cu dizabilităţi. De asemenea, pune la dispoziţie informaţii importante atât pentru părinţii care au copii cu nevoi speciale, cât şi pentru specialiştii şi persoanele care interacţionează cu aceştia“, a declarat doamna Ileana Savu, secretar de stat în cadrul ANPDC.
Ghidul, conceput şi editat în limba engleză, a fost tradus până în prezent în şapte limbi şi lansat în alte şase ţări din regiune. Materialul s-a bazat pe experienţa unor echipe de profesionişti din Azerbaijan, Armenia, Georgia, Liban, Serbia şi România. „Este esenţial ca părinţii celor aproximativ 55 de mii de copii cu dizabilităţi din România să înţeleagă că nu sunt singuri. De altfel, acest ghid arată, încă o dată, că părinţii trebuie sa fie parteneri în intervenţia în favoarea copiilor cu dizabilităţi şi profesioniştii ar trebui să fie conştienţi de acest rol covârşitor“, a declarat doamna Daniela Buzducea, director în cadrul World Vision România. Cele 2 mii de ghiduri vor ajunge, prin intermediul Direcţiilor Judeţene de Asistenţă Socială, la părinţii copiilor cu dizabilităţi care beneficiază de serviciile acestor instituţii. De asemenea, de acest ghid vor beneficia şi specialiştii care lucrează în cadrul serviciilor adresate copiilor cu dizabilităţi şi din ONG-uri.