Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Săptămâna competenţelor digitale
Examenul de bacalaureat continuă în această săptămână cu susţinerea probei de evaluare a competenţelor digitale, absolvenţii urmând să primească în urma punctajului obţinut la proba ce va dura 90 de minute un calificativ de competenţă, respectiv începător, mediu, avansat sau experimentat.
Peste 120 de mii de absolvenţi de liceu urmează să susţină până vineri proba de evaluare a competenţelor digitale la bacalaureat, dintre aceştia, 119.757 fac parte din promoţia curentă, iar 1.689 din generaţiile anterioare. Subiectele pentru evaluarea competenţelor digitale au fost stabilite de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu programa de bacalaureat, elaborată pe baza programei şcolare a disciplinei „Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor“, studiată în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile şi specializările, pe parcursul claselor a IX-a şi a X-a. Candidaţii sunt repartizaţi în săli, în ordine alfabetică, câte unul la calculator şi vor rezolva subiectele pe parcursul a 90 de minute. În funcţie de punctajul obţinut, se va stabili nivelul de competenţă digitală: utilizator începător, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat sau utilizator experimentat.
Examenul de bacalaureat va continua în perioada 23-27 iunie cu testarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, 123.689 de absolvenţi fiind aşteptaţi să susţină proba, dintre care 122.072 din promoţia curentă şi alţi 1.617 din promoţiile anterioare. Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la proba de limba engleză, respectiv 107.194, urmaţi de alţi 14.198 la limba franceză, 1.087 la limba germană, 139 la limba rusă, 682 la limba spaniolă, 20 la limba portugheză, 357 la limba italiană, un candidat la limba ebraică, 9 la limba japoneză şi alţi 2 la limba turcă.Probele scrise ale sesiunii iunie - iulie vor începe pe data de 30 iunie, cu limba şi literatura română şi vor continua pe 1 iulie cu proba la limba şi literatura maternă , pe 2 iulie cu proba obligatorie a profilului, iar pe 4 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi făcute publice în data de 7 iulie, până la ora 12:00, urmând ca în aceeaşi zi elevii nemulţumiţi de note să depună contestaţii în intervalul orar 12:00-16:00.
Absolvenţii care nu vor promova examenul de bacalaureat vor putea susţine probele şi în sesiunea august - septembrie, iar cei mai nepregătiţi vor beneficia de meditaţii instituţionalizate gratuite în perioada octombrie - ianuarie, pentru a putea susţine examenul în lunile februarie - martie, anul viitor, după cum a anunţat ministrul educaţiei, Remus Pricopie.
La sesiunea iunie - iulie a examenului de bacalaureat s-au înscris 161.705 candidaţi, dintre care 129.841 absolvenţi ai promoţiei 2013-2014 şi 31.864 absolvenţi din promoţiile anterioare. (Oana Nistor)