Agricultura contribuie cu 4-5% la Produsul Intern Brut, iar dacă se iau în calcul şi industria alimentară şi sectoarele conexe, ponderea în economie depăşeşte 10%, se arată în „Carta Albă a
Scumpiri la materiile prime din industria agroalimentară
Majorarea TVA la 21% va afecta sectorul agroalimentar prin creşterea preţurilor la materia primă necesară producerii alimentelor, susţine o analiză a Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF), preluată de Agerpres. În categoria materiilor prime care nu vor mai beneficia de cota redusă de TVA și vor fi supuse cotei standard de 21%, conform Legii 141/2025, intră anumite cereale, seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, grăsimi şi uleiuri, sare etc.
O altă problemă este că alimentele beneficiază de o cotă redusă de 11% a TVA, dar taxa redusă nu se aplică pe tot lanţul economic, de la producţie până la produsul finit. Mai mult, aplicarea taxării inverse pentru o serie de cereale nu rezolvă problema creşterii TVA la cereale, întrucât sunt produse care nu intră sub incidenţa taxării inverse şi, în altă ordine de idei, numai plătitorii de TVA ar beneficia de taxare inversă la achiziţia de cereale, pe când neplătitorii de TVA ar cumpăra aceste produse cu cota de 21% (faţă de 9% în prezent) atunci când acestea sunt utilizate pentru prepararea alimentelor de uz uman sau animal (furaje), arată analiza CCF.
În acest sens, organizația propune o modificare legislativă de reintroducere la categoria produse alimentare a celor excluse prin noua lege, aşa cum se aflau ele înainte de 1 august 2025, respectiv: livrarea de plante, seminţe şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, hrana pentru albine. Propunerea are la bază atât efectele negative ale excluderii acestora din categoria celor supuse cotei de 11%, dar mai ales dificultăţile de încadrare în categoria produselor ce beneficiază de TVA redus sau standard a unor bunuri. (C.Z.)





