Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Scumpiri la materiile prime din industria agroalimentară

Scumpiri la materiile prime din industria agroalimentară

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 01 August 2025

Majorarea TVA la 21% va afecta sectorul agroalimentar prin creşterea preţurilor la materia primă necesară producerii alimentelor, susţine o analiză a Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF), preluată de Agerpres. În categoria materiilor prime care nu vor mai beneficia de cota redusă de TVA și vor fi supuse cotei standard de 21%, conform Legii 141/2025, intră anumite cereale, seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, grăsimi şi uleiuri, sare etc. 

O altă problemă este că alimentele beneficiază de o cotă redusă de 11% a TVA, dar taxa redusă nu se aplică pe tot lanţul economic, de la producţie până la produsul finit. Mai mult, aplicarea taxării inverse pentru o serie de cereale nu rezolvă problema creşterii TVA la cereale, întrucât sunt produse care nu intră sub incidenţa taxării inverse şi, în altă ordine de idei, numai plătitorii de TVA ar beneficia de taxare inversă la achiziţia de cereale, pe când neplătitorii de TVA ar cumpăra aceste produse cu cota de 21% (faţă de 9% în prezent) atunci când acestea sunt utilizate pentru prepararea alimentelor de uz uman sau animal (furaje), arată analiza CCF.

În acest sens, organizația propune o modificare legislativă de reintroducere la categoria produse alimentare a celor excluse prin noua lege, aşa cum se aflau ele înainte de 1 august 2025, respectiv: livrarea de plante, seminţe şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, hrana pentru albine. Propunerea are la bază atât efectele negative ale excluderii acestora din categoria celor supuse cotei de 11%, dar mai ales dificultăţile de încadrare în categoria produselor ce beneficiază de TVA redus sau standard a unor bunuri. (C.Z.)

Citeşte mai multe despre:   agricultură