Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sfaturi la schimbarea furnizorului de electricitate
Consumatorii casnici din Capitală care doresc să-şi schimbe furnizorul tradiţional de electricitate trebuie să ştie că există pe piața liberă 45 de jucători, cu oferte de contracte la preţuri mai mici decât cele oferite de Enel. Atenție, totuși, nu doar la preţ, ci şi la condiţiile deconectării sau despăgubirii, precum şi la modalităţile de plată, avertizează autoritățile din domeniu.
Energia livrată consumatorilor casnici în regim reglementat s-a scumpit în medie cu 8% de la 1 iulie, iar reprezentanţii Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) sfătuiesc de ceva vreme consumatorii să se orienteze spre piaţa liberă, unde tarifele pot fi mai mici decât cele ale furnizorului tradiţional. Orice consumator are dreptul să-şi schimbe furnizorul la 21 de zile şi poate negocia inclusiv pachete integrate energie-gaze naturale, dacă acea firmă are şi licenţă de furnizare a gazelor. Totuși, autorităţile din domeniu avertizează că există anumite elemente de risc, atunci când încheiem contracte cu furnizori mai ieftini de pe piaţa liberă, cu referire la despăgubirea în cazul unor întreruperi, la furnizarea fără întrerupere a energiei, la modalitatea facilă de plată.
Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), sfătuieşte consumatorii să ia în calcul, pe lângă preţ, şi alți factori ce ţin de furnizarea de energie, precum locul şi modul de plată a facturii, modul de despăgubire în cazul unor întreruperi, modul de relaţionare cu clienţii sau perioada de citire a contorului, potrivit Agerpres.
Ea a explicat și de ce preţul stabilit de ANRE este mai mare decât cele mai multe oferte de pe piață. „Principiul este că siguranţa se plăteşte, iar furnizorul de ultimă instanţă, cel tradiţional, este obligat să aibă tot timpul o cantitate de energie pe care să ţi-o livreze. Furnizorul acela îşi asumă condiţiile din lege: să facă centre de relaţii cu clienţii, să aibă call-center, să răspundă într-un anumit termen, deci are un standard de calitate foarte bine pus la punct. Noi am insistat ca şi ceilalţi furnizori, cei concurenţiali, să aibă şi ei un standard, chiar dacă sunt pe piaţa liberă”, a subliniat Vlăsceanu.
Întrebată dacă este mai bine pentru un consumator casnic să meargă pe piaţa concurenţială, ea a răspuns că „fiecare consumator trebuie să se gândească. S-ar putea să plătească cu trei bani mai puţin în factură, dar pe termen lung poate să aibă o întrerupere de curent şi să sune la furnizor, iar furnizorul să îi spună că nu e treaba lui, sau nu poate despăgubi clienţii, sau nu poate plăti decât la sediul lor, sau nu vine să citească contorul decât la şase luni”.
În Bucureşti, furnizorul de ultimă instanţă, adică cel tradiţional, este Enel Muntenia Sud, care livrează energie la un preţ stabilit de ANRE, de la 1 iulie, de 0,5798 lei/kWh, cu tot cu TVA, acciză, certificate verzi şi contribuţie la cogenerare.
Dacă vor să renunţe la furnizorul tradiţional, bucureştenii pot alege dintr-o listă de peste 55 de oferte publicate pe comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, care include 45 de furnizori cu preţuri mai mici decât Enel. Însă aceste preţuri mici pot fi înşelătoare pentru că la ele se adaugă de regulă şi alte costuri, cum ar fi un tarif de rezervare pe zi.
Dacă luăm cea mai bună ofertă din punctul de vedere al preţului, cea a furnizorului Tinmar Energy, preţul final este de 0,4566 lei/kWh, cu 21,15% mai puţin decât tariful de ultimă instanţă, însă se adaugă un abonament de 0,35 lei pe zi. La fel, E.ON Energie are o ofertă cu 18,65% mai mică, respectiv 0,4722 lei/kWh, plus 0,2 lei/zi abonament.
La polul opus, oferta cea mai scumpă pentru bucureşteni este a ENEX SRL cu un preţ de 0,8029 lei/kWh, cu 38,48% mai mare decât tariful de ultimă instanţă.