Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sfaturi şi recomandări pentru un concediu reuşit
Concediul de vara este o bună ocazie pentru relaxare şi odihnă după un an de muncă. Pentru a profita din plin de binefacerile acestuia trebuie ca, pregătirile să fie făcute din vreme şi trebuie respectate o serie de reguli care vă pot asigura o vacanţă reuşită. Printre cele mai competente şi de luat considerare se numără recomandările făcute de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc fptr.ro.
Astfel pentru cei care pleacă în concediu în plin sezon, când preţurile sunt mari, o rezervare făcută din extrasezon le poate aduce o reducere a costurilor de chiar 30%. Cele mai multe activităţi se pot programa de acasă, iar locurile de vizitat se pot planifica tot înainte de a pleca. Se poate consulta programul de la muzee, drumurile de acces, iar recomandările sau interdicţiile celor care au vizitat deja locurile respective sunt esenţiale.
Cei care pleacă în străinătate, trebuie să se echipeze cu numerele de telefon ale serviciilor de urgenţă din preajmă, cât şi datele de contact ale ambasadei sau consulatului. De asemenea trebuie activat roaming-ul din timp.
Nu trebuie uitate asigurarea de sănătate şi efectuarea vaccinurilor. Acestea reprezintă cele mai importante detalii atunci când plecaţi în vacanţă. Astfel se asigură protecţia împotriva bolilor locale. Dacă este nevoie, vaccinaţi-vă şi cumpăraţi pastilele recomandate. Asigurarea medicală elimină costurile suplimentare în cazul unor probleme de sănătate.
Importante sunt şi informaţiile legate de climă şi vreme, despre temperaturi şi precipitaţii. Astfel se poate face alegerea garderobei adecvate pentru călătorie. Trebuie luate în seamă recomandările generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate, sau atenţionări speciale pentru diferite situaţii ale oficialităţilor şi ale autorităţilor.
De asemenea trebuie obţinute informaţii despre specificul ţărilor vizitate. Ce gesturi sunt considerate ofensatoare. De altfel, este important de ştiut dacă în ţara respectivă se lasă bacşiş la restaurant sau nu, care este eticheta pentru vizitarea obiectivelor istorice sau spirituale.
Este bine să ştiţi câteva cuvinte în limba vorbită în zona respectivă. Expresii de bază precum „Mulţumesc”, „Bună ziua”, „Cât costă” pot fi de ajutor în vacanţă.
Grija faţă de obiectele de valoare
Specialiştii în turism au alcătuit şi un set de reguli esenţiale pentru comportamentul în locuri publice. Astfel în zonele aglomerate din pieţe, bazare, gări, autogări, magazine, trebuie acordată atenţie sporită banilor sau altor obiecte personale.
Portmoneul nu se poartă în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare.
Poşeta trebuie ţinută, cât mai aproape având permanent control asupra ei.
La efectuarea plăţilor diverse plăţi, nu se scot toţi banii ci numai suma de care este nevoie şi nu se numără pe stradă sau în public. Banii, cardurile, actele personale şi cheile locuinţei sau autoturismului nu se păstrează în acelaşi loc. Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, trebuie alertate persoanele din jur.
La părăsirea locuinţei trebuie închise ferestrele, uşile de la balcoane sau terase şi încuiată uşa de la intrare. Trebuie de asemenea închise gazele şi apa. Vecinii pot să supravegheze locuinţa, să ridice corespondenţa, facturile, înştiinţările, materialele publicitare din cutia poştală care confirmă lipsa proprietarului de la domiciliu. Nu se păstrează în casă sume mari de bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare.
La plecarea din camera hotelului trebuie asigurate atât uşile cât şi ferestrele, iar pe balcon nu se lasă obiecte sau bunuri de valoare. Banii şi documentele se păstrează în seifurile hotelurilor, băncilor sau în alte locuri ce prezintă siguranţă. La efectuarea schimbului valutar trebuie alese unităţi bancare sau case de schimb autorizate. Trebuie evitate discuţiile contradictorii cu persoane aflate în stare de ebrietate sau cu un comportament agresiv, plimbările la ore târzii în locuri izolate sau întunecoase.
Bunele maniere la hotel
Pentru cei care în perioada concediului locuiesc la hotel, Olivier Cechman face în lucrarea sa ”Savoir-vivre sau Bunele maniere astăzi” o serie întreagă de recomandări. Astfel, legat de comportamentul faţă de personlul hotelului, acesta trebuie să includă politeţe şi corectitudine. Trebuie răspuns la salut şi puteţi zâmbi în timpul conversaţiei. Nu se sună la recepţie pentru orice fleac. Vecinii trebuie respectaţi. Trebuie evitate scenele conjugale, strigătele gălăgia şi zgomotul excesiv. Între orele 14 şi 16 trebuie menţinută liniştea. La fel şi după ora 22. Obiectele din camere nu trebuie deteriorate. Când se iese din cameră se stinge lumina şi televizorul. La plecare nu trebuie lăsat în urmă dezordine. Când se doreşte schimbarea prosoapelor acestea trebuie lăsate împăturite pe jos in baie.
Nu uitaţi să vă luati medicamente pentru cazuri de urgenţă. (Corneliu Ciocan)