Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Studiu alarmant privind natalitatea în țările lumii
Declinul pronunţat al ratelor de fertilitate va împiedica majoritatea ţărilor să îşi menţină populaţiile actuale în acest secol, arată un amplu studiu publicat în revista The Lancet, care atrage atenţia asupra dezechilibrului tot mai accentuat dintre statele sărace, cu natalitate crescută, și cele dezvoltate, în care populația scade, un decalaj ce riscă să aibă „consecinţe considerabile pe plan economic şi social”. Potrivit cercetătorilor, rata globală de fertilitate - numărul mediu de copii născuţi de o femeie de vârstă fertilă - a scăzut de la circa 5 copii/femeie în 1950 la 2,2 în 2021.
Studiul preluat de AFP, dpa şi Reuters prevede că, în 2050, 155 din cele 204 ţări şi teritorii, adică 76%, vor avea rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire a populaţiei, de 2,1 copii per femeie. În 2021, 110 ţări şi teritorii (54%) aveau rate de fertilitate sub acest nivel.
Analiza prognozează că Nigerul va avea în 2050 cea mai mare rată de fertilitate, cu o medie de 5 copii la fiecare femeie, iar Coreea de Sud cea mai scăzută, de numai 0,82. În Europa Occidentală rata medie a fertilităţii va fi de 1,44 în 2050.
Pentru ţările în care se nasc prea puțini copii, politici sociale precum concedii parentale lungi, îngrijiri gratuite pentru copii şi drepturi de muncă suplimentare pot oferi un impuls, dar majoritatea acestor state vor rămâne sub nivelurile necesare menţinerii populaţiilor actuale.
„Aceste tendinţe ale ratelor de fertilitate şi naşterilor vii vor reconfigura complet economia globală şi echilibrul internaţional de putere şi vor necesita reorganizarea societăţilor”, a declarat dr. Natalia V. Bhattacharjee, coautor al studiului şi cercetător la un institut din Washington. (C. Z.)