Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Subvenţii pentru fermierii care fac agricultură ecologică

Subvenţii pentru fermierii care fac agricultură ecologică

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 28 Octombrie 2014

Fermierii din sistemul de agricultură ecologică pot depune până pe 7 noiembrie, inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu, informează APIA. La finele anului 2013, în România erau înregistraţi 15.000 de operatori în agricultura ecologică.

Ajutoarele financiare din agricultura ecologică se plătesc începând cu data de 2 decembrie 2014, iar beneficiarii schemei de minimis pot depune, până pe 7 noiembrie inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale din sistemul de agricultură ecologică. Ajutorul specific compensatoriu se acordă beneficiarilor care îndeplinesc în anul de cerere 2013 condiţiile de eligibilitate  din Hotărârea Guvernului nr. 759/ 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agricol, pentru exploataţiile cuprinse între 0,30 şi 5 hectare inclusiv şi 5,1 şi 20 hectare inclusiv. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis, potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), este de 1.180 lei pe exploataţie, pentru exploataţiile cuprinse între 0,30 şi 5 hectare, inclusiv, şi de 845 de lei pe exploataţie, pentru exploataţiile cuprinse între 5,1 hectare şi 20 de hectare, inclusiv.

Fermierii din agricultura ecologică depun cererea pentru ajutorul de minimis în agricultură la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pe raza teritorială unde se află exploataţia. În acelaşi timp, solicitarea trebuie însoţită de mai multe documente: copie de pe cartea de identitate al/a titularului, al/a administratorului sau al/a împuternicitului; copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz; copie de pe documentele care fac dovada folosinţei terenului; copii de pe fişele de înregistrare în agricultura ecologică a beneficiarului, din anul 2013, respectiv din anul 2014, aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; copie de pe contractul încheiat între beneficiar şi un organism de inspecţie şi certificare, organism acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; certificat de producător emis potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător, cu modificările şi completările ulterioare, pentru producătorii agricoli persoane fizice.

În cazul în care beneficiarii nu se menţin în sistemul de agricultură ecologică, aceştia va trebui să restituie sumele încasate.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.000 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate. (Oana Nistor)